Annons

Energidrycker förbjuds vid Stenbocksskolan

Från och med att höstterminen startar på tisdagen införs ett förbud mot energidrycker vid Stenbocksskolan i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 21 augusti 2023 • Uppdaterad 22 augusti 2023
Dricka förbjuds i skolan. Vid terminsstarten blir det förbjudet att dricka eller ha med sig energidryck vid Stenbocksskolan i Ulricehamn.
Dricka förbjuds i skolan. Vid terminsstarten blir det förbjudet att dricka eller ha med sig energidryck vid Stenbocksskolan i Ulricehamn.Foto: Mattias Mattisson

Här saknas innehåll

Enligt ett meddelande som lämnats till föräldrar via Infomentor är det från och med detta läsår inte längre tillåtet för elever att inneha eller dricka energidryck på skolans område under skoltid.

Beslutet har tagits av skolledningen efter diskussion med personalen och i dialog med skolhälsovården, berättar Daniel Rundgren, rektor vid skolan.

Annons

– Det tog bara fem minuter vid arbetsplatsträffen, sen kunde vi ta beslutet. Vi har under senaste året märkt att elevers konsumtion av energidrycker har ökat kraftigt. Detta i sådana mängder att vi sett skäl att göra något. Inte minst mot bakgrund av det som framkommer om effekterna av energidrycker, säger Daniel Rundgren.

Tidigare, då han jobbade som idrottslärare, såg han tydliga effekter hos eleverna.

– Även om de tillfälligt blir piggare, så kraschar de i trötthet. Jag har även sett i korridorerna i skolan hur elever har en eller flera burkar. Det var tydligt att vi måste göra något.

Hur hoppas du att arbetsklimatet i skolan kommer att påverkas?

– Forskning visar att energidrycker har negativ påverkan på arbetsmiljön. Så jag tror att ett förbud kommer att ha en positiv inverkan, säger Daniel Rundgren.

I praktiken innebär beslutet att elever inte får ha energidryck inne på skolans område. Konsumtion av energidryck är heller inte tillåten där under skoltid.

I samband med terminsstarten kommer eleverna att få information om detta, som en del av ordningsreglerna.

Daniel Rundgren, rektor på Stenbocksskolan.
Daniel Rundgren, rektor på Stenbocksskolan.Foto: Pernilla Rudenwall
”De får sedan hämta den när skoldagen är slut”
Daniel Rundgren, rektor

Skolan kommer att följa upp att beslutet efterlevs, genom att samla in eventuell energidryck som elever har med sig till skolan.

– De får sedan hämta den när skoldagen är slut, säger Daniel Rundgren.

Om överträdelsen upprepas ett flertal gånger, kommer skolan att istället låta vårdnadshavare hämta den beslagtagna energidrycken. Syftet med det är att tydliggöra vikten av att förbudet efterlevs.

Annons

– Jag räknar med att det inledningsvis blir mycket diskussion om detta. Därför går vi också ut med informationen redan nu till vårdnadshavarna, så att de kan prata med eleverna om detta.

Målsättningen med beslutet är att det ska bidra till att eleverna mår bättre i skolan och därmed orkar mer.

– I vårt uppdrag ingår att skapa hela människor, som ska vara i sin allra bästa form när de lämnar Stenbock.

– Därför ska vi stötta eleverna så att de kan fokusera på arbetet. I det ligger inte enbart att förmedla kunskap, det är en uppgift som omfattar hur eleven mår och fungerar i skolan, säger Daniel Rundgren.

Något motsvarande förbud har inte införts på kommunens andra högstadieskola, Ätradalsskolan i Timmele.

Fakta

Effekter av energidryck

Det är framförallt koffeinet som gör att energidrycker har uppiggande effekt. Koffein motverkar trötthet för någon timme. Tillsatt socker får blodsockret att stiga snabbt och då känner man sig piggare. Men efter en stund sjunker blodsockernivån igen, och då kan man känna sig trött. Att blodsockret åker upp och ner som en berg- och dalbana känns inte bra i kroppen.

Svensk dagligvaruhandel tog fram en branschöverenskommelse 2009 (senast reviderad 2022-04-20) som innebär att energidrycker inte ska säljas till dem som är under 15 år.

Förutom åldersgränsen rekommenderar Svensk dagligvaruhandels medlemsföretag butikspersonal att vara uppmärksamma på om ungdomar över 15 år köper energidrycker i en sådan omfattning att det kan leda till överkonsumtion eller missbruk.

Branschöverenskommelsen gjordes mot bakgrund av att det saknas en lagstadgad åldersgräns och att dagligvaruhandeln upplever att de har en viktig roll när det gäller att förhindra överkonsumtion eller missbruk av energidrycker hos barn och unga.

Skolor har hört av sig till dagligvaruhandeln och signalerat att konsumtion av energidrycker med högt koffeininnehåll under lektionstid i vissa fall kan orsaka koncentrationssvårigheter hos barn och ungdomar.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons