Annons

Emma Nordenstedt: Emma Nordenstedt: Även odling kan bli en prylsport

Emma Nordenstedt odlar grönsaker mer eller mindre året om i villaträdgården i Ulricehamn. I månadens krönika tipsar hon om de bästa prylarna odlingssugna kan skriva upp på listan till tomten.
Emma NordenstedtSkicka e-post
krönika • Publicerad 28 november 2022
Emma Nordenstedt
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det behövs på något sätt några minusgrader och ett rejält snötäcke för att jag mentalt ska kunna stänga ner årets odlingssäsong. Det är ju svårt att få det avslutet när sommarblommor fortfarande blommar, som de gjorde i förra veckan och kållarverna knaprar på kålen (de sista levande larverna hittade jag i söndags på en svartkålsplanta efter en natt av minusgrader och under ett hyfsat tjockt snötäcke).

Svartkålen tål mycket snö och kyla. Nu är kållarverna ett minne blott, bara rådjuren kvar att vara orolig över.
Svartkålen tål mycket snö och kyla. Nu är kållarverna ett minne blott, bara rådjuren kvar att vara orolig över.Foto: Emma Nordenstedt
Svartkålen hamnade på en pizza!
Svartkålen hamnade på en pizza!Foto: Emma Nordenstedt
Årets sista kållarv hamnade i komposten.
Årets sista kållarv hamnade i komposten.Foto: Emma Nordenstedt

Men knappt hinner vi stänga ner odlingsåret 2022 innan det är dags att dra igång nästa!

Annons

Egentligen behövs bara jord, frön, sol och vatten för att det ska gå att odla. Men det finns tillbehör som gör odlingslivet lite enklare, och ibland lite roligare. Och är det enkelt och roligt så blir det oftast också gjort! För den som under året blivit sugen på att odla lite mer kommer här en lista på vad man kan önska sig av tomten för att få en bra start på odlingsåret. För knappt kommer julhelgerna att vara över förrän det på allvar är dags att dra igång odlingssäsongen 2023!

Fyrkantiga krukor som passar på en odlingbricka. Smidigare blir inte förodlingen. På bilden tomatplantor.
Fyrkantiga krukor som passar på en odlingbricka. Smidigare blir inte förodlingen. På bilden tomatplantor.Foto: Emma Nordenstedt

Fyrkantiga krukor

Om man som jag förodlar en del inomhus är plats värdefullt. Där kommer de fyrkantiga krukorna in. Runda krukor tar plats och lämnar dessutom ytor tomma mellan sig. Tomten kan leverera i flera olika storlekar, och se till att de passar ihop med odlingsbrickorna i tipset under!

Stadiga såaskar är smidiga att ha. Här spirar purjolök.
Stadiga såaskar är smidiga att ha. Här spirar purjolök.Foto: Emma Nordenstedt
Höstskörd av rotselleri, rödbeta och vita morötter på en odlingsbricka.
Höstskörd av rotselleri, rödbeta och vita morötter på en odlingsbricka.Foto: Emma Nordenstedt

Odlingsbrickor, såaskar och plantlådor

Odlingsbrickor av stadig plast med hög kant kan vara några av mina bättre köp. För odlar man inne blir det till sist söligt av jord som rinner ur krukorna. Först får man plats med många små krukor och efter omskolning blir krukorna större men färre.

Brickorna används sedan hela året. Det går att ta in skörden i dem och det går att eftermogna tomater i dem. Allt från vitlök till äpplen kan förvaras i dem. Och när de inte används (typ en kvart runt nyår) staplas de lätt ihop.

Det finns också såaskar och plantlådor av samma sorts plast. Man kan förstås odla i alla möjliga plastbyttor man redan har, men annan plast kan bli spröd och hux flux spricker plasten i ett lyft och en sådd är sabbad.

Stadiga odlingsbrickor går bra att samla skörden i!
Stadiga odlingsbrickor går bra att samla skörden i!Foto: Emma Nordenstedt

Roliga fröer och fina fröpåsar

Det finns många svenska fröproducenter och fröåterförsäljare i Sverige. De har roliga sortiment och charmiga påsar!
Det finns många svenska fröproducenter och fröåterförsäljare i Sverige. De har roliga sortiment och charmiga påsar!Foto: Emma Nordenstedt

Vad som är roligt och vad som är fint ligger förstås i betraktarens öga, men jag vill slå ett slag för några av de mindre fröproducenterna och fröfirmorna i Sverige. Ofta har de lite ovanliga sorter som passar bra i vårt klimat. Dessutom kommer fröerna i väldigt charmiga påsar (säger en som mest köper vin efter hur fin etiketten är). Många säljer också fröer som mindre odlare i Sverige tagit fram och håller vid liv. En inte oviktig kunskap att hålla vid liv och stödja genom sina frököp.

Leta exempelvis upp Kinnekullefrö, Fröbanken, Runåbergs eller Nordfrö på nätet!

Tid

Står du nära en odlare? Det bästa du kan ge hen är tid för odlandet!

En liten odlingsjulklapp kan jag avslöja redan nu; jag kommer att fortsätta skriva krönikor under hela nästa år. Du får gärna skicka in din önskelista på vad du vill att jag ska skriva om då. Vill du veta mer om tomteröda tomater eller vilka grödor som mår bäst under midvintertung snö?

Nu odlar vi ett år till!

I odlingstunneln har jag förberett för nästa år. Plantor av pak choi, vintersallat, olika sorters bladsallat och mangold får övervintra i tunneln. Tidigt till våren börjar de växa igen och ge skörd!
I odlingstunneln har jag förberett för nästa år. Plantor av pak choi, vintersallat, olika sorters bladsallat och mangold får övervintra i tunneln. Tidigt till våren börjar de växa igen och ge skörd!Foto: Emma Nordenstedt
Annons
Annons
Annons
Annons