Annons

Emma drabbades av dödliga cancern – som går att utrota

Vaccin finns för att utrota en hel cancerform inom fem år.
Ett mål som nu hotas – för att intresset att vaccinera sig är för lågt, inte minst i Ulricehamn.
– Ingen ska behöva genomlida det här, säger Emma Härnqvist som fick sin cancerdiagnos när hon var 27 år gammal.
Ulricehamn/Borås • Publicerad 5 februari 2024
En av de som drabbats av livmoderhalscancer är Emma Härnqvist från Ulricehamn. Hon var 27 år gammal när hon fick beskedet.
En av de som drabbats av livmoderhalscancer är Emma Härnqvist från Ulricehamn. Hon var 27 år gammal när hon fick beskedet.Foto: Privat

Varje år dör 150 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. En cancer som i de flesta fall orsakas av HPV, alltså humant papillomvirus – en sexuellt överförbar infektion.

För cirka ett halvår sedan gick vården samman i hela landet för att utrota livmoderhalscancer. Genom att vaccinera kvinnor mellan 24–29 år ser man att man helt kan bli av med smittan som framför allt sprids av yngre människor.

Annons

Nu är det oklart om man kommer att nå målet – eftersom alltför få har valt att vaccinera sig.

En av de som drabbats av livmoderhalscancer är Emma Härnqvist från Ulricehamn. Hon var 27 år gammal när hon fick beskedet.

– Läkaren sa: ”Du har cancer”. Efter det uppfattade jag knappt vad mer som han sa till mig. Det var så omtumlande. Jag tänkte: Ska jag bli en av de som dör vid 27 års ålder?

Den cancer som Emma fick var aggressiv och spreds fort. Det dröjde inte länge innan man satte in en kraftfull cellgiftsbehandling, strålning och opererade bort alla reproduktiva organ.
Den cancer som Emma fick var aggressiv och spreds fort. Det dröjde inte länge innan man satte in en kraftfull cellgiftsbehandling, strålning och opererade bort alla reproduktiva organ.Foto: Privat

Den cancer som Emma fick var aggressiv och spreds fort. Det dröjde inte länge innan man satte in en kraftfull cellgiftsbehandling, strålning och opererade bort alla reproduktiva organ – livmoderhals, livmoder, äggledare och delar av lymfsystemet.

Lika aggressivt som cancern spreds i kroppen, lika väl reagerade den på behandlingen. Sex månader efter att Emma fick sitt cancerbesked var hon cancerfri. Nu har det gått nio år sedan dess. Trots det lever hon fortfarande med smärtsamma besvär och det är omöjligt för henne att skaffa barn på egen väg.

– Även om jag kanske ser pigg, glad och frisk ut så har jag kroppsliga skador kvar och enorm smärta. Sedan ska man lära sig att leva igen och det är inte heller det lättaste.

Varje år får 550 kvinnor livmoderhalscancer och ofta drabbas man i ung ålder. I det tidiga skedet finns det sällan några symtom, men cancern kan ha dödlig utgång.

För ett halvår sedan gick vården ut med ett personligt erbjudande om gratis vaccinering till alla kvinnor, samt transmän som bytt juridiskt kön, födda 1994-1999. Genom det anser man att man skulle kunna täcka den åldersgrupp som missat vaccinet i skolåldern.

De som är yngre än målgruppen får vaccinet genom skolan och de som är äldre fångas upp av vården genom regelbundna cellprov som man kallas till. Eftersom cancern tar många år att utvecklas räknar man med att man kommer kunna upptäcka och behandla cellförändringarna innan de blir till cancer.

– Är man 30 plus och tar sina cellprover, då har man en väldigt god chans att upptäcka cellförändringar tidigt och kunna göra något åt det, säger Carin Wrennfors, projektledare för insatserna i Västra Götaland.

Carin Wrennfors, projektledare för insatserna i Västra Götaland, tror att det låga intresset för vaccinet beror på att få känner till HPV och vilka konsekvenser det kan leda till.
Carin Wrennfors, projektledare för insatserna i Västra Götaland, tror att det låga intresset för vaccinet beror på att få känner till HPV och vilka konsekvenser det kan leda till.Foto: Pressbild
Annons

Om 70 procent av målgruppen vaccinerar sig ser man att man skulle kunna utrota livmoderhalscancer – men hittills har intresset för att vaccinera sig varit lågt. I Västra Götalandsregionen har bara cirka 23 procent av målgruppen vaccinerats. I Ulricehamn är siffran ännu lägre, 10,3 procent. Med det är de unga Ulricehamnskvinnorna nästa sämst i länet, bara i Strömstad är andelen ännu mindre.

En anledning till det låga intresset tror Carin Wrennfors beror på att få känner till HPV och vilka konsekvenser det kan leda till.

– Känner man inte till HPV är man inte heller rädd för det. Och då blir man inte så bekymrad över vad det kan leda till eller tycker det är viktigt att skydda sig. Många tror nog att cellförändringar är sånt som drabbar äldre, så man är inte själv intresserad av att vaccinera sig, säger hon och fortsätter:

– Vi uppmanar även dem som tidigare tagit vaccinet i skolan att vaccinera sig igen. Eftersom vaccinet uppdaterats och nu täcker fler typer av HPV.

”Vi är ett andetag ifrån att bli först i världen att utrota en hel cancerform”, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.
”Vi är ett andetag ifrån att bli först i världen att utrota en hel cancerform”, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.Foto: Claudio Bresciani / TT

På den ideella organisationen Cancerfonden följer man arbetet med vaccinationerna och trycker på vikten att få fler att ta vaccinet.

– Vi är ett andetag ifrån att bli först i världen att utrota en hel cancerform. Det är så många människor som slipper lida, som slipper dö och som inte blir fråntagna möjligheten att skaffa egna barn, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Just nu är Sverige ett av tre länder som kan bli först med bedriften. Australien och Rwanda är också på god väg att eliminera livmoderhalscancer helt. Ulrika Årehed Kågström uppmanar alla kvinnor i ålderskategorin som nu erbjuds gratis vaccin att gå och ta sprutan.

– Kvinnorna som är i den här åldern är mitt uppe i livet. Cancer är inte på radarn – det ska inte heller behöva vara det. Men det är viktigt att vi försöker nå de här kvinnorna och att man säger åt sin syster, dotter eller vän att gå och vaccinera sig. Gör vi det så skapar vi historia genom att för första gången utrota en hel cancerform.

När man nu fortsätter arbetet för att vaccinera fler är man från vaccinationsprojektet bland annat ute och föreläser för att starta samtalen om HPV och livmoderhalscancer. Man kommer även att skicka ut nya inbjudningar till personerna i målgruppen med reserverade tider för vaccination.

Fakta

Ulricehamn i absoluta botten

Målet är att 70 procent av kvinnorna födda 1994–1999 ska vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Men ingen kommun i Västra Götaland är i närheten av de siffrorna, och i Sjuhärad är läget ännu sämre.

Samtliga Sjuhäradskommuner ligger på undre halvan av länets totalt 49 kommuner:

29. Borås, 16,1 procent.

34. Tranemo, 14,1 procent.

40. Herrljunga, 12,2 procent.

41. Mark, 12,1 procent

42. Svenljunga, 11,6 procent

46. Bollebygd, 10,5 procent

48. Ulricehamn, 10,3 procent

Källa: Västra Götalandsregionen

– Vi vill väcka tanken hos fler om att ta till sig av kunskap och en angelägenhet om att vaccinera sig, säger Carin Wrennfors

Annons

Kommer man nå målet att utrota cancern inom fem år?

– Cancern kommer att utrotas med tanke på att vi har tre ben att stå på: skolvaccinationen, cellprover och det här projektet för att komma ikapp med den här målgruppen. Men målet på fem år är det som kan vara i farozonen.

För cancerdrabbade Emma Härnqvist var HPV-vaccinet relativt nytt när hon drabbades och riktades framför allt till skolungdomar. Hon ser att hon hade kunnat klara sig undan sin cancer om hon hade vaccinerat sig.

– Då hade jag inte behövt gå igenom allt. Jag hade kunna bilda familj och jag hade inte behövt leva med de här smärtorna, säger hon och fortsätter:

– Ingen ska behöva genomlida det här. Jag har mått så dåligt – jag har varit i helvetet och vänt.

Fakta

HPV och livmoderhalscancer

HPV, humant papillomvirus, smittar genom sexuell kontakt. Fyra av fem personer från HPV någon gång i livet, oftast läker det av sig själv, men i vissa fall stannar det kvar och kan leda till kondylom eller cancer.

Varje år får cirka 20 000 män och kvinnor kondylom (könsvårtor).

Varje år får cirka 62 000 kvinnor besked om att att de har cellförändringar. Cirka 550 kvinnor får livmoderhalscancer varje år och 150 av dem dör.

Alla barn i årskurs fem, både killar och tjejer, erbjuds att vaccinera sig mot HPV och vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Det går bra att vaccinera sig även om man har haft sex och även om man har blivit smittad av HPV. Vaccinet kan skydda mot andra typer av HPV och ger ett starkare skydd mot att bli infekterad igen med samma virustyp.

Att man utrotar livmoderhalscancer innebär att få färre än fyra fall per 100 000 kvinnor och år.

HPV är vanligt, är man sexuellt aktiv kommer man med största sannolikhet ha HPV någon gång under sitt liv. Oftast läker viruset ut av sig självt. I vissa fall utvecklas det till kondylom och i vissa fall livmoderhalscancer.

HPV kan utöver cellförändringar och cancer i livmoderhalsen även orsaka cancer i ändtarmsöppningen, munnen, svalget, vulvan och penisen.

Källa: 1177

Elin KullanderSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons