Annons

Stor insamling till drabbade familjen efter villabranden: ”Hela byn ställer upp”

Redan under eftermiddagen började förberedelserna för att samla in kläder och andra förnödenheter till den drabbade barnfamiljen i Hulu som förlorat hus och hem i förmiddagens våldsamma villabrand.
Tvärred • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 16 maj 2019
Insamlingen till stöd för den branddrabbade familjen fick tvärredsborna att ställa upp. Johanna Hallström, med lille Viktor på armen, tar emot kassar med kläder och hygienartiklar från Åsa Kjellberg.
Insamlingen till stöd för den branddrabbade familjen fick tvärredsborna att ställa upp. Johanna Hallström, med lille Viktor på armen, tar emot kassar med kläder och hygienartiklar från Åsa Kjellberg.Foto: Christer Seldevall/UT

Dörren till Tvärreds församlingshem är öppen på vid gavel. En halvtrappa ner står Pernilla Wetterstrand, Johanna Hallström och Anna Hultin och sorterar kläder, gosedjur, hygienartiklar och leksaker. På golvet står ett tiotal kassar som ännu är ouppackade. Då och då kommer ännu en tvärredsbo kånkandes på ytterligare kassar.

En av dem är Åsa Kjellberg, som bär på två välfyllda Ikeakassar. Det är handdukar, tandborstar, gosedjur och kläder.

Annons

– Då jag fick veta vad som hänt kände jag paniken. Att detta är något som hade kunnat drabba vem som helst. Så det var självklart att komma hit med grejer, säger Åsa Kjellberg.

Hon bor i Hulu, där förmiddagens villabrand på bara några timmar ställde en barnfamilj på bar backe.

– En sådan händelse ger så många frågor, så många tankar. Ger stress och panik. Därför känns det väldigt bra att få möjlighet att göra något konkret för att hjälpa till. Fint att se att hela byn ställer upp, säger Åsa Kjellberg.

Anna Hultin sorterar barnkläder och gosedjur.
Anna Hultin sorterar barnkläder och gosedjur.Foto: Christer Seldevall

Johanna Hallström tar emot kassarna. Det var hon som tillsammans med Pernilla Wetterstrand, som jobbar i Svenska kyrkan Ulricehamn som församlingspedagog, drog igång kvällens insamling.

– Jag fick höra om branden först efter lunch. Samtidigt började det ringa människor om händelsen. Och tankarna på att göra något dök upp, säger Pernilla Wetterstrand.

Tillsammans planerade de för kvällen insamling. Då det var klart att man kunde använda Svenska Kyrkans lokaler lades ett meddelande ut via en grupp på Facebook.

Under några timmar, med start klockan 17, fanns möjlighet för dem som ville, att skänka grejer till den drabbade familjen. Då UT hälsar på vid 19-tiden har cirka 30 personer varit här.

– Vi är överväldigade över gensvaret. Det är rörande att se hur människor ställer upp för någon som behöver hjälp och stöd, säger Johanna Hallström.

Vet den drabbade familjen om det som händer här?

– Absolut, vi har haft kontakt flera gånger. Senast för en kvart sedan. De frågade då om det möjligtvis fanns någon pyjamas till barnen, berättar Johanna Hallström.

Annons

Responsen har även tagit sig andra uttryck, berättar Pernilla Wetterstrand.

– Flera har ringt och frågat efter möjligheten att få skänka pengar till stöd för familjen. Därför öppnar vi nu kyrkans swish-nummer för dem som vill ge pengar. Numret kommer vi att sätta upp på en lapp här på dörren samt lägga ut på Facebook-gruppens sida, säger hon.

Pernilla Wetterstrand sorterar kläder som skänkts till familjen i Hulu, som tidigare på dagen miste sitt hem i en villabrand.
Pernilla Wetterstrand sorterar kläder som skänkts till familjen i Hulu, som tidigare på dagen miste sitt hem i en villabrand.Foto: Christer Seldevall/UT
Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons