Annons

Dumpstrare om matsvinn - ”Helt absurt med de här bäst före-datumen”

Han har i flera år levt på mat som butikerna slängt. På måndag kommer journalisten Andreas Jakobsson och föreläser om matsvinn.
Ulricehamn • Publicerad 4 februari 2019
Andreas Jakobsson. Foto: Lena Granefelt
Andreas Jakobsson. Foto: Lena Granefelt

Det var för cirka fem år sedan som en kompis visade honom en butiks soprum. Där fanns det bortkastad men ändå fin mat, prydligt sorterad och bara att hämta.

– Jag blev chockad förstås, det blir man när man börjar med det här, säger han.

Annons

Han visste förstås sedan innan att butiker slänger mat, men hade inte förstått hur mycket och hur bra mat som slängs.

– Många tror att det mest skulle vara några bruna bananer och ruttna tomater men det är precis tvärtom. 90 procent av det som kastas är precis lika fint som det som säljs. Bäst före-datum kanske är passerat eller så är datumet samma dag men det mesta håller ju otroligt mycket längre än vad som står.

Denna så kallade dumpstring, att ta hand som sådant som kastats, ledde till en bok om matsvinn och bland annat medverkade han nyligen i SVT:s program Maträddarna. Han håller också föreläsningar, som i Ulricehamn på måndag, där han pratar om vad han ser som systemfelen bakom matsvinnet och ger förslag på lösningar.

Vad är då felen?

– Flerpacken. Som de här näten med apelsiner. Det slängs otroligt mycket nät med en dålig och 24 bra frukter.

Han säger att flerpacken ofta leder till svinn även i nästa led, hos konsumenten, som genom dessa ibland luras att köpa mer än de behöver. Han nämner också utseendefixeringen när det gäller frukt och grönt som en stor bov. Dessutom är bäst före-datumen ett problem.

– Bäst före-datumen leder till väldigt mycket svinn, både i butikerna och hushållen. I många fall är det helt absurt med de här bäst före-datumen, säger han.

Han berättar hur han medverkat i tv och ätit både fil och yoghurt som var flera månader gammal och ändå fin att äta.

– Egentligen handlar det om att maten är för billig. Det borde bli dyrare att slänga mat. Politikerna borde ta till styrmedel, säger han.

Hur är attityden till dumpstring nu?

– Jag har fått nästan bara positiva reaktioner, förvånansvärt lite negativa.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons