Annons

Debatt: Så kan handeln hjälpa Västra Götalands äldre – och rädda jobben

Personer över 70 år uppmanas att stanna hemma för att inte smittas av coronaviruset. Men många av Västra Götalands drygt 245 000 äldre har stort behov av att fortsätta vara aktiva. Sällanköpshandeln bör både göra det enklare för äldre att stanna hemma och bidra till att rädda jobben, skriver Marcus Essesjö, Sverigechef på bygghandelsföretaget Byggmax.
Handel • Publicerad 14 april 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Så länge coronautbrottet pågår är det otroligt viktigt att vi alla gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen. Nummer ett är därför att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men att göra som Folkhälsomyndigheten rekommenderar innebär en uppoffring för oss alla, inte minst eftersom coronaepidemin kan pågå i många månader. Epidemin slår hårt dels mot äldre, eftersom de bör undvika att ha närkontakt med andra människor, dels mot jobben, som snabbt blir färre om ekonomin tvärnitar.

Annons

Vi i sällanköpshandeln har ett dubbelt ansvar. Dels måste vi göra vad vi kan för att begränsa smittspridningen, dels kan vi bidra till att rädda jobben genom att hålla ekonomin i gång. Här är därför tre tips till företag i sällanköpshandeln:

1. Erbjud gratis hemleverans för äldre. Det är de äldre som behöver göra den största uppoffringen, och undvika närkontakt med andra. I Västra Götaland finns drygt 245 000 personer över 70 år och deras behov av ett aktivt liv minskar inte på grund av epidemin. På Byggmax har vi tagit initiativ till att erbjuda alla över 70 år fri hemleverans. Om sällanköpshandeln erbjuder dem gratis hemleverans av till exempel virke till den nya altanen, jord till trädgården eller nya golfklubbor hjälper vi dem till ett drägligare liv under coronaepidemin.

2. Skapa en trygg butiksmiljö för kunderna. De kunder som inte tillhör någon riskgrupp ska självfallet känna sig trygga i våra butiker. Det är viktigt för att hålla uppe efterfrågan i ekonomin och för att rädda jobben. Därför är det viktigt att vi i handeln har riktlinjer för god handhygien bland våra medarbetare, har tydliga städrutiner och att vi beordrar alla medarbetare som visar minsta förkylningssymptom att stanna hemma.

3. Skapa en trygg arbetsplats för medarbetarna. Våra medarbetare ska veta att vi gör allt som står i vår makt för att de inte ska riskera att smittas av corona på jobbet. Därför gäller riktlinjerna om handhygien, städning och om att stanna hemma vid förkylningssymptom lika mycket för att säkra arbetsmiljön. Självklart litar vi på att även våra kunder följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller sig hemma om de uppvisar symptom.

Vi har alla ett ansvar i dessa coronatider. Om handeln i Västra Götaland gör vår del kan vi både skapa ett bättre liv för våra äldre och rädda jobben.

Marcus Essesjö, Sverigechef Byggmax

Annons
Annons
Annons
Annons