Annons

Debatt: Nu tar vi ett stort initiativ för Ulricehamn

Det nya influensaviruset och sjukdomen Covid-19 ställer världen mot väggen. Ingen kommer undan dess effekter. Ulricehamns Sparbank får varje dag frågor om nuläge och framtid. Nu tar vi ett unikt initiativ för Ulricehamn och satsar 5 miljoner kronor för att lokalt mildra de omedelbara ekonomiska effekterna av Coronakrisen.
Debatt • Publicerad 6 april 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Melker Ström, vd Ulricehamns sparbank.
Melker Ström, vd Ulricehamns sparbank.Foto: Pernilla Rudenwall

Covid-19 och dess spridning världen över är i första hand en medicinsk och hälsomässig utmaning. Sjuktalen och siffrorna för antalet avlidna ökar i land efter land. Vi är i en situation som var omöjlig att ens tänka sig för bara två månader sedan.

I Ulricehamn påverkas vardagen för många invånare. Många äldre håller sig hemma, anställda arbetar hemifrån, evenemang och tävlingar ställs in, företag permitterar personal och gymnasieelever studerar på distans. För att ta några exempel. Inom näringslivet är Coronaviruset en prövning av enorma mått, i Ulricehamn precis som på andra håll i världen. Flera branscher, som exempelvis hotell och besöksverksamhet, har satts i en form av ofrivillig karantän. På bara några veckor har nästan hela kundunderlaget raderats ut.

Annons

I Sverige till skillnad mot många andra länder har regering och myndigheter lagt ett stort ansvar på individen. Tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk, fortsätt att arbeta om du kan. Åtgärderna stänger inte ned Sverige – men vi går på sparlåga. På Ulricehamns Sparbank har vi de senaste veckorna pratat med många privatpersoner och många företagare som uttrycker oro för hur länge de kan hålla lågan brinnande.

Ulricehamns Sparbank har under en längre tid gjort bra resultat och vi har en stark balansräkning. Verksamheten har gått med vinst och eftersom vi är en sparbank så går vinsten tillbaka till bygden där banken verkar. När världen gungar finns det inga garantier för att det fortsätter vara så men just nu har vi muskler för att agera. Därför lanserar vi idag ett ”Initiativ för Ulricehamn”. Vi satsar 5 miljoner kronor som bränsle för att hålla den lokala lågan brinnande.

Sedan ett par veckor tillbaka erbjuder vi våra drabbade privatkunder amorteringsfrihet på bolån, utökad rådgivning och stöd i privatekonomiska beslut. Företagskunderna har vi täta samtal med för att hitta individuella lösningar. Många av Ulricehamns föreningar drabbas hårt av att inkomstbringande aktiviteter ställs in och där går vi in med ett direkt ekonomiskt stöd.

Vi finns själva som en aktör i Ulricehamns centrum och vi vet att en levande stadskärna är en förutsättning för en levande stad. För att hjälpa hjulen att snurra, och alla våra gymnasieelever med hemstudierna, stöttar vi dem med tio gratis måltider på någon av restaurangerna i Ulricehamns kommun. Andra aktörer hoppas vi har nytta av att alla våra nyckelkunder får ett presentkort på 250 kronor att handla för i Ulricehamns och Gällstads butiker. En uppmaning från mig till alla våra nyckelkunder är att nyttja presentkortet så snart det dyker upp i din brevlåda – och samtidigt följa myndigheternas råd för att inte äventyra din hälsa.

Till sist ber vi på banken om hjälp av er ulricehamnare. Vi avsätter omedelbart en miljon kronor för att hjälpa dem som har det kämpigt i Coronatider. Tillhör du en förening eller en organisation och har en idé om hur ni och vi skulle kunna hjälpa till tillsammans – kika in på vår hemsida. Hur minskar vi ensamheten för äldre som fysiskt distanserar sig från andra? Finns det något bra sätt att stötta de krafter som arbetar på sjukhus, äldreboenden och inom hemtjänsten? Det är bara några exempel.

Tillsammans kan er idé och våra medel göra positiv skillnad i svåra tider.

Melker Ström

Vd Ulricehamns Sparbank

Annons
Annons
Annons
Annons