Annons

Chockades av lågt vatten i Ätran

Fotografen Thomas Örn Karlsson har under tre år dokumenterat vattendrag i Skaraborg och Sjuhärad. När han i veckan var ute och fotade i bland annat Ätran blev han förfärad över hur lite vatten det var.
Ulricehamn • Publicerad 10 augusti 2018
Fotografen Thomas Örn Karlsson.
Fotografen Thomas Örn Karlsson.Foto: Anne Engström

– Jag blev ju rädd. Det är en surrealistisk känsla att kunna vandra i ett vattendrag. Jag känner att klimathotet finns på närmare håll än vad man tror, säger han.

UT skrev om projektet förra året. Thomas Örn Karlsson, Fredrik Blomqwist och Staffan Lundgren dokumenterar under flera år flera vattendrag i Västsverige. På vissa utvalda punkter dokumenterar de vattendragen från luften, från land och under vattnet.

Annons

Tanken är att projektet ska resultera i en bok och en utställning.

Redan förra sommaren konstaterade de att vattentillgången minskar.

När Thomas Örn Karlsson i veckan var ute för att på nytt ta bilder vid bland annat Ätran blev detta väldigt tydligt.

– På vissa partier försvinner vattnet.

Samma sak har han noterat vid de andra vattendragen.

Förklaringen är förstås den ovanligt varma och torra sommaren. Men enligt Thomas Örn Karlsson handlar det också om en mer långvarig trend, som riskerar att få negativa effekter för bland annat djurlivet.

– Nu måste man göra något och försöka reparera de här vattendragen. Men jag är osäker på ansvarsfrågan. Jag tror att det måste upp på en nationell nivå.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons