Annons

Cellprovsbussen stannade till i stan: ”Superbra att möjligheten finns”

Utanför Ica Tornet stod Västra Götalandsregionens mobila cellprovsmottagning parkerad under torsdagen. Där krävdes ingen tidsbokning för provtagning eller för att allmänt tala om sexuell och reproduktiv hälsa.
– Det ska vara en låg tröskel att ta sig hit för att få hjälp, säger barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem.
Ulricehamn • Publicerad 21 mars 2019
Barnmorskorna Sofia Wickstrand Linhem och Emma Karlsson tog under torsdagen emot personer med livmoderhals som annars hade kallats till vårdcentral för att ta ett cellprov. Inne i bussen utförs provet på ett smidigt sätt då patienterna inte i förväg behöver boka tid.
Barnmorskorna Sofia Wickstrand Linhem och Emma Karlsson tog under torsdagen emot personer med livmoderhals som annars hade kallats till vårdcentral för att ta ett cellprov. Inne i bussen utförs provet på ett smidigt sätt då patienterna inte i förväg behöver boka tid.Foto: Lovisa Hansson

Livmoderhalscancer är en vanligt cancerform som drabbar personer med livmoderhals – sett ur ett internationell perspektiv. I Sverige är sjukdomen mindre vanligt men ur den gruppen som drabbas har två tredjedelar av patienterna inte kommit till kallelserna om cellprov. Därför är det så viktigt att regelbundet göra cellprov menar barnmorskan Sofia Wickstrand Linhem.

– Och därför är det viktigt att provtagningen blir tillgänglig. Därför behöver man inte boka tid hos oss och vi har information om undersökningen på olika språk, säger hon.

Annons

Syftet med regionens buss som under torsdagen stannade till i Ulricehamn är inte bara att personer med livmoder skulle kunna få hjälp med cellprovtagningar berättar Sofia Wickstrand Linhem. Den mobila mottagningen kallas SRHR-bussen eftersom den ska belysa sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i stort.

– När vi utför cellprov blir det ofta ett tillfälle att tala om hälsa –psykisk och fysisk – i det breda perspektivet. Vi samarbetar alltid med lokala mottagningar och är det något som patienterna vill ha hjälp med är det bra att kunna hänvisa dem till rätt ställe.

Kallelser om provtagning börjar komma efter 23 års ålder. Fram till 50 år kommer de regelbundet med tre års uppehåll. Efter det med fem års uppehåll fram till 64 år.

– Det är helt enkelt för att efter 64 minskar risken att få livmoderhalscancer drastiskt. Livmodertappen blir mer robust och motståndskraftig.

Innan man går in i bussen för att göra cellprovet kollar personalen upp i en databas om det är dags för patienten att göra ett cellprov eller ej. Om patienten inte har gjort ett prov på flera år eller om denne ändå skulle få en kallelse inom ett halvår så går det bra att komma in i den varma bussen och sätta sig i gynekologstolen.

Maria Drechsel var en av de som under torsdagen tog chansen att gå in i SRHR-bussen för att göra ett cellprov.

– Det är alltid förenat med ett visst obehag men jag tyckte att det var så trevligt som det kan vara. Sedan är det ju superbra att en sådan här möjlighet finns att kunna göra ett cellprov utan att ha bokat tid för det, säger hon.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons