Annons

Botek sålt – ny ägare ska ge förutsättningar till utveckling

Ulricehamnsföretaget Botek får ny ägare. Det är ägarbolaget Beijer Tech i Beijer Alma-koncernen som tar över.
Ulricehamn • Publicerad 16 december 2022 • Uppdaterad 20 december 2022
Anders Axelsson, vd för Botek, Elisabeth Kruth, ekonomichef i Beijer Tech, Staffan Johansson, vd för Beijer Tech, samt de tidigare ägarna Hans och Bo Stålhandske.
Anders Axelsson, vd för Botek, Elisabeth Kruth, ekonomichef i Beijer Tech, Staffan Johansson, vd för Beijer Tech, samt de tidigare ägarna Hans och Bo Stålhandske.Foto: Pernilla Rudenwall

Beskedet lämnades på fredagen i Boteks anläggning på Rönnåsen i Ulricehamn av de hittillsvarande ägarna Hans och Bo Stålhandske.

Hans Stålhandske berättar att en försäljning av företaget är något som de har övervägt under det senaste året.

Annons

– Vi ser goda förutsättningar för Botek att växa och utvecklas. För det krävs också en stark ägare. Det är där som Beijer Tech kommer in i bilden. Med dem som ägare kommer Botek fortsätta sin expansion som självständigt företag, säger Hans Stålhandske.

Intresset för att gå in som ägare i Botek var stort, berättar duon.

– Det gav oss möjlighet att få en köpare som ger de förutsättningar för Botek som vi önskar, säger Hans Stålhandske.

Det var Hans pappa, Bo Stålhandske, som grundade Botek 1975. Sonen Hans gick in som delägare 2012.

Även om duon nu lämnar företaget så har de försäkrat sig om att företaget Botek fortsatt ska vara etablerat och ha sin verksamhet i Ulricehamn. Med samma personal och ledning, där Anders Axelsson fortsätter som vd.

Hans och Bo Stålhandske säljer nu Botek till Beijer Tech.
Hans och Bo Stålhandske säljer nu Botek till Beijer Tech.Foto: Pernilla Rudenwall

Detta bekräftas av nya ägarna i Beijer Tech. Företaget har ingen egen verksamhet, utan har som affärsidé att köpa och äga företag där förutsättningarna till utveckling bedöms som goda.

– Det innebär att vi inte har någon ambition att gå in i företagen och ändra på verksamhet eller annat. Vi köper välskötta företag som har goda förutsättningar till att växa och utvecklas, säger Staffan Johansson, vd i Beijer Tech.

”Vi köper välskötta företag som har goda förutsättningar till att växa och utvecklas”
Staffan Johansson, vd i Beijer Tech

Köpet av Botek stämmer väl in på den beskrivningen, enligt honom.

– Det är ett välskött företag med en stark och kunnig ledning. Personalen är nöjd, liksom kunderna. Det är alltså ett fantastiskt välskött företag som stämmer väl in på den profil som vi efterfrågar, säger Staffan Johansson.

Beijer Tech tar över Botek. Ekonomichef Elisabeth Kruth och vd Staffan Johansson beskriver Botek som ett välskött företag med goda utvecklingsmöjligheter.
Beijer Tech tar över Botek. Ekonomichef Elisabeth Kruth och vd Staffan Johansson beskriver Botek som ett välskött företag med goda utvecklingsmöjligheter.Foto: Pernilla Rudenwall

Anders Axelsson, vd hos Botek sedan 2014, ser med optimism på det som nu väntar.

Annons

– En fortsatt expansion är vad jag ser för mig. Vi kan växa i Sverige, eftersom marknaden växer. Men även de nordiska länderna är av intresse. Särskilt Danmark och Norge är hett för oss, säger Anders Axelsson.

Hur inverkar den lågkonjunktur som vi nu gått in i?

– Inte alls, faktiskt. Efterfrågan på det som Boteks produkter påverkas inte av konjunkturen. Intresset för att minska avfallsmängderna ökar intresset för det som vi erbjuder, säger Anders Axelsson

”Intresset för att minska avfallsmängderna ökar intresset för det som vi erbjuder”, säger Anders Axelsson, vd för Botek.
”Intresset för att minska avfallsmängderna ökar intresset för det som vi erbjuder”, säger Anders Axelsson, vd för Botek.Foto: Pernilla Rudenwall

Beijer Tech äger cirka 20 företag, där merparten finns i Västsverige. Någon särskild inriktning vad gäller bransch kan de inte sorteras in i. Istället är det företag med olika verksamheter som tillverkning, handel och tjänsteföretag som ingår i koncernen.

Ägarbytet för Boteks del sker formellt vid årsskiftet.

Botek i Ulricehamn.
Botek i Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall
Fakta

Botek

Botek grundades 1975 av Bo Stålhandske i Ulricehamn. Sonen Hans Stålhandske gick in som delägare 2012.

Förutom vid anläggningen i Ulricehamn, där drygt 35 personer arbetar, är Botek-koncernen etablerad i Torsby och Smedjebacken.

Koncernen sysselsätter totalt 44 personer.

Botek utvecklar, tillverkar och säljer system för effektivisering av avfallshanteringen. Det handlar om fordonsmonterade vågar med tömningsregistrering och tillhörande programvaror för att planera, utföra och rapportera insamlingstjänster inom avfallsindustrin.

Botek omsätter cirka 100 miljoner kronor.

Boteks försäljning är global.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons