Annons

Augusti gjorde sommaren lite mindre extrem

Sommaren blev extrem. Men en blöt avslutning gjorde den lite mindre extrem.
Ulricehamn • Publicerad 13 september 2018 • Uppdaterad 14 september 2018
Foto: Pernilla Rudenwall

I augusti föll det 118 millimeter regn i Ulricehamn enligt SMHI. Det är betydligt mer än normala 77.

– Det är ungefär 50 procent mer än vad man normalt sett brukar ha. Augusti var en ganska blöt månad, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI.

Annons

Men detta var inte tillräckligt för att göra sommaren som helhet normal.

Totalt föll det 180 millimeter under juni, juli och augusti. Det är betydligt mindre än snittet på 222. Framförallt är det juli som sticker ut med bara 16 millimeter regn mot snittet på 81.

Vad gäller temperaturen verkade inte augusti i riktning mot något normalvärde, utan tvärtom. Det var cirka 2,5 grader varmare än normalt. Men vad gäller temperaturen är det förstås juli som sticker ut, då det var mer än 5,5 grader varmare än normalt.

Som UT skrivit tidigare var juli den hetaste månaden sedan SMHI började göra mätningar i Ulricehamn 1892. Många har sedan dess varnat för att vädret i framtiden kommer bli mer extremt.

– Vi kommer att fortsätta se höjda temperaturer som ett tecken på klimatförändringar. Sådant här extremt väder hjälper oss att upptäcka att jordens temperatur faktiskt är stigande, det är en tydlig signal på det. Sedan betyder inte det att vi kommer att få sådana här somrar framöver men vi kommer att gå mot ett varmare klimat med mer extremt väder, sa meteorolog Sverker Hellström när UT senast skrev om den varma sommaren.

SMHI sammanfattade nyligen sommaren i landet som helhet. Där konstaterade man att det i större delen av Götaland och Svealand var den varmaste sommaren som har uppmätts. Det var även en av de tio soligaste somrarna som har registrerats, och förutom i delar av Norrland var den i allmänhet torr.

Vad gäller september i Ulricehamn har månaden hittills varit normal vad gäller nederbörd och något varmare än normalt.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons