Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: Stå upp, gör om och gör rätt

Fel, fel, fel. Överallt finns de. Men, få är starka nog att äga dem.
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 1 oktober 2019
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Journalister är vana vid fel. Vi är vana vid att göra dem, och att göra dem så att andra ser. Vana vid att belysa dem, att leta efter dem och att ställa andra människor till svars för dem. Fel är helt enkelt en stor del av vår vardag. Givetvis består vår tillvaro av oändligt mycket annat också, men fel är som sagt ett vanligt förekommande inslag.

Vad som dock inte är lika vanligt är människor som erkänner dem. Som svarar direkt när vi ringer med obekväma frågor. Som säger; jag har tabbat mig.

Annons

Och det tycker jag är fel, om jag nu ska fortsätta med samma terminologi. Väldigt fel, rent ut sagt.

För det ligger en ofantlig styrka i att erkänna ett misstag, ett snedsteg, en blunder. Att istället för att gömma sig bakom andra, skylla på andra eller försöka hitta bortförklaringar, kunna stå upp och säga; jag gjorde fel – och jag ska göra allt för att lösa det. Troligtvis det mest avväpnande försvaret som finns. Diskussionen dör där. Faller platt.

Irländske författaren Jonathan Swift (som skrev Gullivers resor) sade en gång: ”Man bör aldrig skämmas för att erkänna att man haft fel, för det betyder ju att man är klokare i dag än i går.”

Som när Lager 157:s operativa chef Johanna Winther besvarade frågor från UT:s reporter i fredags gällande den svidande kritik de fått från fackförbundet Handels om sin farliga arbetsmiljö. Winther svarade direkt, erkände felet, försökte inte skylla på någon annan utan berättade istället vad man gjorde för att försöka rätta till det och undvika att det uppstår igen. Starkt – och klokt. Och ljusår från andra ledare som vi om och om försöker få tag på utan att lyckas. Eller som nedvärderar misstagets betydelse och försöker skyla över det.

När UT har gjort ett misstag får jag samtal från läsare som laddat med både vassa argument och inte sällan en skopa ilska. Får de höra att jag är medveten om felet och att vi försöker lösa det så brukar tonen bli som förbytt. Argumenten och ilskan är bortkastad. Ibland kan vi till och med skratta åt eländet.

Journalister är vana vid fel. Vi kommer att fortsätta belysa dem – och vi kommer tyvärr även fortsätta att göra dem. Men, har vi gjort fel ska vi också erkänna det. Så slipper våra läsare använda både vassa argument och den där skopan med ilska. Och vi kanske blir en smula klokare på kuppen.

VECKANS:

Bästa: På lördag får ni en fullmatad UT då höstens upplaga av Jord & skog kommer ut. Om allt från kaninuppfödning till skogspriser och vegetarisk mat.

Slit: Har vi med UT:s 150-årsfirande som går av stapeln lördag 12 oktober. Kom gärna hit och fira med oss då!

Annons
Annons
Annons
Annons