Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: I vad ligger egentligen julens kärna?

När ska granen in? Vem är först med att härma repliken ”Jag har närt en kommunist vid min barm” när familjen slagit sig ner framför Karl-Bertil Jonssons jul? När kommer tomten och hur mycket kan man ändra på julen?
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 15 december 2019
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Gorm, Kallestad

Högtider brukar för de allra flesta ge en chans till eftertanke och återhämtning. Frågorna är många som kan snurra i huvudet när lugnet har lagt sig. Frågan som stannat hos mig i år är hur mycket som kan skalas bort från julfirandet utan att tappa känslan?

Det där är högst personligt. Någon vill säkert ha såväl gran och lutfisk som klappar och glögg. För någon annan räcker det med Kalle Anka och en skinkmacka. För en tredje ett besök.

Annons

För några år sedan bodde jag i Australien ett drygt halvår. Och den julen är en av dem jag minns allra bäst. Jag firade tillsammans med min pappas bästa vän Christer och hans familj i stekheta Queensland. Och trots att Christer är svensk och hade behållit vissa svenska traditioner så var den väldigt annorlunda om jag jämförde med mina tidigare jular.

Ingen julmust till skinkan. Däremot champagne till skaldjurslunchen.

Inga frostbitande promenader. Däremot dopp i floden som flöt genom regnskogen.

Inget glöggmys framför Karl-Bertil Jonssons jul. Däremot risgrynsgröt på flytande brädor i poolen.

Inga julrim till klapparna och ingen familj, annat än en kort stund på Skype. Däremot nära vänner som gjorde allt för att jag skulle känna mig som en av dem.

Det var något helt annat än det jag var van vid. Och det blev givetvis jul ändå. Troligtvis en av de härligaste jag har firat. Trots att i princip allt jag trodde jag ville ha på jul var borttaget.

I år ändrar vi om och skalar ner lite till hemma hos oss. Frågan om när tomten kommer får inget svar. Visserligen har vi inte haft någon tomte på flera år på grund av avsaknad av småbarn, men vi har satsat hyfsat stort på julklapparna ändå. I år blir det inte så – och det finns massvis av anledningar till det. Jag kommer inte att sakna stressen och pressen. Inte sakna att ge eller få saker som inte behövs. Heller inte sakna känslan av att bidra till konsumtionen som håller på att äta upp jorden.

Däremot kommer jag troligtvis att sakna julrimmen till klapparna. Att få knepa och knåpa för att familjen ska få sig ett litet skratt.

Men, det kommer att bli jul hos oss ändå. För var det någonting jag lärde mig under en svettig jul i tropikerna så var det att julens kärna inte finns i julklapparna och den traditionsenliga maten. Det spelar ingen som helst roll om du äter grillade ostron och bubbel istället för köttbullar och julöl. Om tomten kommer på besök eller ej. Så länge du har människor runt dig som du tycker om så hittar julkänslan alltid dit.

GOD JUL!

Annons
Annons
Annons
Annons