Annons

Ann-Margret sätter punkt för historisk epok

I över 20 år har hon varit Ulricehamns vandrande uppslagsbok. Nu lägger Ann-Margret Hilding ordförandeklubban på hyllan. Men än tillhör hennes uppdrag som guide inte historien.
Ulricehamn • Publicerad 7 april 2020
Ann-Margret Hilding bläddrar i en av de otaliga fotoalbum som dokumenterar hennes år som guide och revyskådespelare. Tillsammans med sina vänner i guideföreningen har hon levandegjort Ulricehamns historia för såväl skolbarn som turister i över 20 år.
Ann-Margret Hilding bläddrar i en av de otaliga fotoalbum som dokumenterar hennes år som guide och revyskådespelare. Tillsammans med sina vänner i guideföreningen har hon levandegjort Ulricehamns historia för såväl skolbarn som turister i över 20 år.Foto: Pernilla Rudenwall

I stort sett alla med rötter i Ulricehamn har någon gång hört om pojken som råkade sätta eld på halva staden. Eller berättelsen om slaget på Åsunden. Men få har nog hört dem lika många gånger som Ann-Margret Hilding. Som ordförande i Ulricehamns guideförening har hon levandegjort stadens historia i över ett decennium. Nu sätter hon punkt för en hel era kantad av händelserika turer i bygdens anrika fotspår.

– Det är just mötet med alla fantastiska människor som har gjort att man gärna vill fortsätta, man får så mycket tillbaka, säger Ann-Marget Hilding.

Annons

Intresset för historia väcktes redan i skolbänken. Som elev på såväl Bogesund- som Stenbocksskolan var hon särskilt vetgirig när det gällde kungahuset. Redan som ungdom kunde Ann-Margret rabbla monarker flera sekel bak i tiden. Däremot var det svårare att hålla koll på länder och städer.

– Jag var urdålig på geografi, jag är född utan lokalsinne och kan komma bort var som helst.

Minnenas allé kantas av historiska rundturer i Colin Nutleys och Birgit Th. Sparres spår för Ann-Margret.
Minnenas allé kantas av historiska rundturer i Colin Nutleys och Birgit Th. Sparres spår för Ann-Margret.Foto: Pernilla Rudenwall

Tur var väl det att hon aldrig behövde sitta bakom ratten i turistbussarna hon senare skulle hamna i. Men det var inte skrivet i sten att det var just guide hon skulle sluta upp som. När Ann-Marget var 52 år hade hon nyligen blivit änka och såg sig om efter någon sysselsättning för fritiden. Som av en slump bläddrade hon förbi en annons för en guidekurs i tidningen.

– Det stod att de sökte personer som var intresserade av historia och som hade lätt för att prata, då tänkte jag att det lät ju ganska roligt. Så jag skrev upp mig på den.

Sagt och gjort begav hon sig till rådhuset där den första träffen ägde rum. Höll i mötet gjorde Meje Josefsson, Karin Arwidsson och Carola Östmark, som hade bildat Ulricehamns guideförening 1993 och nu sökte fler medlemmar.

Ann-Margret blev genast fängslad av idén och fortsatte gå på träffarna. Men för var gång blev deltagarna färre och färre och till slut var Ann-Margret ensam kvar. Då var det bara att kavla upp armarna och visa framfötterna för de initiativtagande damerna. Slutprovet blev en presentation av trädsamlingen Alphems arboretum i Floby.

– De tyckte att det gick som smort och det var så det hela började.

Guidningen har sedan i slutet av 90-talet funnits med som en hobby för Ann-Margret. När hon inte ledsagat turister har hon jobbat som kontorist på AP&T i Blidsberg.
Guidningen har sedan i slutet av 90-talet funnits med som en hobby för Ann-Margret. När hon inte ledsagat turister har hon jobbat som kontorist på AP&T i Blidsberg.Foto: Pernilla Rudenwall

Första guideturen i skarpt läge skulle gå kring Gårdarna runt sjön och avslutas på Torpa stenhus. Men allt gick inte enligt Ann-Margrets planer.

– Det gick pipsvängen kan man säga.

Det årliga lådbilsracet i stan höll på att sätta stopp på bussen som var på ingång från Värmland. Efter att ha fått fatt på den följde några smärre felkörningar och när sällskapet till slut skulle avsluta turen på Torpa blev de portade i dörren. Den guidade turen som Ann-Margret hade bokat hade efter en kommunikationsmiss inte blivit registrerad på rätt dag.

Annons

– Tror ni att jag kände mig gräslig då . Jag tänkte att jag aldrig skulle göra om det igen.

Förutom guidade bussturer har det blivit en och annan stadsvandring i traditionsenlig klädsel för Ann-Margret genom åren.
Förutom guidade bussturer har det blivit en och annan stadsvandring i traditionsenlig klädsel för Ann-Margret genom åren.Foto: Pernilla Rudenwall

Men det tog inte lång tid innan hon satt upp i sadeln igen och därefter har hon inte klivit av. Och det har hunnit bli många vändor i Colin Nutleys fotspår och längs med Birgit Th. Sparres välkända gårdar runt sjön. Genom åren har hon även hunnit sätta upp en och annan revy tillsammans med vännerna i guideföreningen.

– Att vara guide är ju lite som att spela teater, så det har fallit sig naturligt.

bild 1/8
Ann-Margret kände sig väldigt redo att avsäga sig rollen som ordförande i Ulricehamns guideförening: ”Jag är fullt trygg med Elisabeth Frick på den posten”, säger hon.
Tillsammans med gänget i guideföreningen satte Ann-Margret upp en revy om det gamla kurhotellet 2012.
Ann-Margret spelade servitrisen Dagny.
Nu har det gått ett litet tag sedan guideföreningen senast satte upp en revy. Men än stänger Ann-Margret inte dörren helt inför en eventuell ny uppsättning.
”Det går så länge som det går – en historisk krogshow i kurhotellsmiljö” hette revyn.
Minnena finns förevigade i ett av alla otaliga album som står i Ann-Margrets bokhylla.
Revyn sattes upp för att levandegöra vintersanatoriets historia.
”Det är fantastiskt kul att skapa sådana här grejer tillsammans”, säger Ann-Margret om guideföreningens alla påfund.
Ann-Margret kände sig väldigt redo att avsäga sig rollen som ordförande i Ulricehamns guideförening: ”Jag är fullt trygg med Elisabeth Frick på den posten”, säger hon.
Tillsammans med gänget i guideföreningen satte Ann-Margret upp en revy om det gamla kurhotellet 2012.

De senaste 15 åren har Ann-Margret suttit på ordförandeposten. Trots att hon nu har lämnat klubban vidare till Elisabeth Frick tillhör hennes uppdrag som guide ännu inte historien.

– Så länge huvudet och benen är med kommer jag fortsätta.

Ann-Margret Hilding kommer fortsätta med bussturerna och guidningen på Torpa så länge intresset finns kvar och såväl kroppen som knoppen hänger med.
Ann-Margret Hilding kommer fortsätta med bussturerna och guidningen på Torpa så länge intresset finns kvar och såväl kroppen som knoppen hänger med.Foto: Pernilla Rudenwall
Fakta

Ann-Margret Hilding

Ålder: 75 år.

Bor: I Ulricehamn.

Familj: Tre barn och fem barnbarn.

Sysselsättning: ”Kommer fortsätta med guidningen så länge jag känner för det, men just nu är ju den på paus i och med coronaviruset.”

Intressen: ”Läser mycket, löser korsord, går på konserter och till biblioteket. Har symöte med vännerna varje måndag och är med i Rebeckalogen nummer 89, Katarina Stenbock.”

Läser: ”Det blir nästan uteslutande historiska romaner. Annars gillar jag böcker av Jojo Moyes.”

Tittar på: ”Det blir en del nyheter, sport och längdskidor. Jag följer inga särskilda serier, men gillar Stjärnornas stjärna och Mästarnas mästare.”

Äter helst: ”Fisk och pasta. Varmrökt lax är en favorit. Ost måste alltid finnas i kylskåpet.”

Dricker helst: ”Vatten, vitt vin och kaffe förstås.”

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons