Annons

”Anmälan till JO måste då ha framstått som helt oundviklig”

Vår omhuldade demokrati skakades i alla fall i sina grundvalar så en anmälan till JO måste då ha framstått som helt oundviklig, skriver Stellan Werling
Insändare • Publicerad 21 april 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stadshuset i Ulricehamn.
Stadshuset i Ulricehamn.

Prioriteringar är alltid viktiga, och inte minst så i dessa coronatider med en ökad press på oss alla som enskilda individer och på varje del av samhällsapparaten.

Jag läste i UT (18/4) att en JO-anmälan gjorts mot Ulricehamns kommun med anledning av att gruppledarna i kommunfullmäktige kom överens om att halvera antalet deltagare i det senaste mötet, 26 mars, på grund av den helt uppenbara spridningsrisken. Vad jag förstår var halveringen proportionell, det vill säga att balansen mellan olika partier och block inte skulle påverkas inför eventuella beslut.

Annons

Men detta var förstås ändå djupt odemokratiskt tycks någon eller några ha kommit fram till. Odemokratiskt, antar jag, i bemärkelsen att bara hälften av ledamöterna gavs tillfälle att smitta eller smittas och som extra grädde på moset kanske skulle kunna lyfta ett mötesarvode. Jag vet dock inte riktigt hur den biten funkar. Vår omhuldade demokrati skakades i alla fall i sina grundvalar så en anmälan till JO måste då ha framstått som helt oundviklig!

Samtidigt avlider förstås medmänniskor runt omkring oss varje dag, vi äldre gör vårt bästa för att självisolera, ungdomar är utestängda från skolan, vårdpersonal utsätter sig för enorma risker för allas vår skull, företag går på knäna, många har redan förlorat sina jobb och utsikterna för vår ekonomi ser dyster ut för en lång tid framöver.

Men att prioritera handlar ju om att välja vad som är viktigast att fokusera på i en given situation, och då känns det betryggande att höra att någon eller några har så bra koll på sina prioriteter, vad som är viktigast. Jag misstänker dock att ödmjukheten förhindrar den eller de som ligger bakom denna JO-anmälan att träda fram för att få sin välförtjänta hyllning, men det kommer snart att vara löst.

En JO-anmälan är ju en offentlig handling som kan begäras ut av vem som helst, och jag har förstås redan gjort så. Snart kan vi därför alla stämma upp i en gemensam och högst offentlig hyllningskör och veta att vår beundran hittar rätt mottagare, med namn och allt.

Stellan Werling

Annons
Annons
Annons
Annons