Annons

Vad vill S göra mot gängkriminaliteten?

Svar till Petter Löberg (S), UT 3/10.
Replik • Publicerad 6 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi moderater anser att kriminella handlingar som utförs av brottslingar knutna till gäng ska straffas hårdare än andra liknande brott, skriver Cecilie Tenfjord-Toftby.
Vi moderater anser att kriminella handlingar som utförs av brottslingar knutna till gäng ska straffas hårdare än andra liknande brott, skriver Cecilie Tenfjord-Toftby.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en debattartikel i UT 3/10 beskriver Petter Löberg (S) ett av våra allvarligaste samhällsproblem – den ständigt växande gängkriminaliteten, men utan att ha ett enda förslag om vad som måste göras.

Petter Löberg representerar en socialdemokrati som haft makten i Sverige i snart två mandatperioder, men som är totalt handlingsförlamad och oförmögen att ta tag i våra stora samhällsproblem. Detta vet Löberg, men hoppas att vi som bor i Sverige inte märker hur tomt det ekar från regeringen. I ett desperat försök på att dölja detta vill han få oss att vända uppmärksamheten mot annat.

Annons

Men om han nu vill angripa oss moderater så vore det bra om han i alla fall har koll på var hans eget parti står i frågorna.

”Det är farligt att förminska frågan om gängkriminalitet till detta.”

Vi moderater anser att kriminella handlingar som utförs av brottslingar knutna till gäng ska straffas hårdare än andra liknande brott. Varför vill vi det? Svaret är att vi ser vilken makt gängen har över människors vardag, de slår sönder hela samhällen, de hotar och sprider skräck. Vi vill slå sönder gängstrukturen, vi vill få bort gängen från våra gator, vi vill att människor ska känna sig trygga.

Detta är för mig ett tydligt svar på varför vi moderater vill ha dubbla straff för gängkriminalitet. Löbergs ifrågasättande av detta blir väldigt märkligt, och avslöjar en bristande insikt i hur allvarlig situationen är. Positivt är det dock att Löbergs egen justitieminister Morgan Johansson (S) den 12 juni sa följande: ”Syftet med utredningen som regeringen nu tillsätter är främst att få fram lagförslag som ska leda till att gängkriminella spärras in. Bland annat handlar det om att brott kopplat till gänguppgörelser ska straffas hårdare.” Detta har Löberg tydligen missat.

En annan mycket anmärkningsvärd kommentar i Löbergs debattinlägg är att privatiseringar blivit den nya basinkomsten för den organiserade brottsligheten. Vilken skymf mot alla hårt arbetande människor inom den privata sektorn.

Det är narkotikahandeln som i dag är en av de största inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten, den vill vi moderater slå hårt ned på. Det handlar inte om var den som säljer drogerna befinner sig – i  förorten eller på Stureplan – det handlar om att vi vill slå sönder gängstrukturen genom att få bort inkomstkällorna.

Detta hoppas jag även Löberg förstår, om inte så kanske han borde prata med justitieminister Johansson som den 12 juni även sa: ”Narkotikan är central när det gäller gängkriminalitet.” Den insikten gör att även Johansson nu är inne på samma linje som oss moderater, att skärpa straffen för narkotikabrott.

Löberg skriver att det har funnits en naivitet – och försöker få det att framstå som om att det är överutnyttjandet av välfärdssystemet som är boven i dramat.

Självklart ska vi stoppa överutnyttjande av välfärdssystemen, det är också en av Moderaternas kärnfrågor. Men att försöka få det att framstå som om att lösningen på de enorma samhällsproblem som gängkriminaliteten skapar är att stoppa överutnyttjandet av välfärdssystemen, det är naivt, och det är farligt att förminska frågan om gängkriminalitet till detta.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M), riksdagsledamot, Södra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons