Annons

Socialdemokratin ger aldrig upp kampen mot brott

Moderaternas förslag för att lösa brottsligheten handlar om taktiserande och populism. Varför ska en marijuanalangare i förorten straffas hårdare än när en fastighetsmäklare langar kokain till sina vänner på Stureplan, frågar sig Petter Löberg.
Debatt • Publicerad 3 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det brottsförebyggande arbetet måste uppvärderas. Annars kommer ett ständigt nytt tillflöde av unga människor som dras in i brott och utanförskap, skriver Petter Löberg.
Det brottsförebyggande arbetet måste uppvärderas. Annars kommer ett ständigt nytt tillflöde av unga människor som dras in i brott och utanförskap, skriver Petter Löberg.Foto: Andes Wiklund

Moderaternas ledande företrädare verkar ha en universallösning på allt för att lösa brottsligheten i samhället: hårdare straff och fler poliser. Och för att närmast var övertydlig: Vi socialdemokrater tror självklart att vissa straff behöver höjas och vi har också gjort så, mer än någon annan regering i modern tid.

Fängelserna är i dag överfulla som ett resultat av detta i kombination med en effektivare rättskedja. Att vi vidare bestämde att öka antalet polisanställda med 10 000 visar att vi menar allvar att med kraft krossa det gissel som brottsligheten innebär. Vi är såklart extra stolta över att vi fått en efterlängtad polisutbildning med hög kvalitet på plats i Borås. Men det kommer inte att räcka.

”Det är bekymmersamt att Moderaternas partiledare ofta i debatten jämför dagens gängkriminella med terrorister.”
Annons

Det brottsförebyggande arbetet måste uppvärderas. Annars kommer ett ständigt nytt tillflöde av unga människor som dras in i brott och utanförskap. Vi måste bygga ett starkt samhälle som hänger ihop i alla dess delar. Det är i mödravården och i våra skolor som de främsta insatserna för att förebygga brott måste utföras. Det handlar om att ungdomar har en utbildning eller jobb att gå till. De behöver vaccineras med framtidstro istället för stigmatisering och fingerpekande. I ett jämlikt samhälle frodas inte kriminaliteten.

Vi kan se hur privatiseringar och utnyttjande av arbetskraft i skuggsidor har blivit den nya basinkomsten för den organiserade brottsligheten. För att knäcka detta så krävs att man omprövar några av de naiva nyliberala dogmer som alltför länge dragit isär vårt land. Även systematiskt utnyttjande av övriga välfärdssystem, där resurserna går till kriminella istället för dem som så väl behöver.

Här har tidigare funnits en naivitet. Det är bekymmersamt att Moderaternas partiledare ofta i debatten jämför dagens gängkriminella med terrorister. Det tyder på okunskap och bidrar till en förminskande av terrorbrottet i sig – ord har betydelse.

Förslaget om att man skall få fördubblat straff vid brott kopplat till gängkriminalitet är också märkligt. Varför ser Moderaterna allvarligare på när en kriminell person skjuter en annan kriminell person än när en man skadar sin hustru eller sina barn? Varför ska en marijuanalangare i förorten straffas hårdare än när en fastighetsmäklare langar kokain till sina vänner på Stureplan? Här är Moderaterna svaret skyldigt.

Politiker bör ta ansvar. Inte som Moderaterna gång på gång gör – lämna förhandlingsbordet innan man gjort allt vad man kan för att komma överens. Ska vi klara samhällets utmaningar så måste även ingångna överenskommelser stå fast. Nu är det som att skriva i vatten och det håller inte. Vi behöver mer samarbete över partigränserna för att möta samhällets svåraste utmaningar – inte taktiserande och populism.

Petter Löberg (S), riksdagsledamot från Sjuhärad, ledamot i justitieutskottet

Foto: Sveriges riksdag
Annons
Annons
Annons
Annons