Annons

UEAB måste se helheten när de sätter regler för Övreskog

Det ska vara lätt att göra rätt skriver Niklas Öberg. UT skrev nyligen om hur han inte fick slänga skräp på Övreskog eftersom han kom med en traktor med släp. Han blev inte nöjd med svaret UEAB gav i tidningen och utvecklar sina tankar i denna insändare.
Insändare • Publicerad 17 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Niklas Öberg och hans traktor och släp. Traktor med släp var inte okej när Niklas Öberg ville lämna skräp på Övreskog.
Niklas Öberg och hans traktor och släp. Traktor med släp var inte okej när Niklas Öberg ville lämna skräp på Övreskog.Foto: Emil Davidson

UEABs svar i UT den 13 december gav ju ingen klarhet hur UEAB tänker. Vad blir billigare för skattebetalarna om vi kör fyra mil fyra gånger för att slänga exakt samma virke i exakt samma container? Och vad tjänar miljön på detta? För i sista ändan är det väl ändå miljön som står i fokus för allt som rör återvinning?

När man sätter regler, som UEAB här har gjort, så måste man ju kunna se helheten! Detta är ren logik. Eller ”bonnförnuft”. Eller vad är tanken bakom kommentaren, att man bara får lämna en släpkärra? Ska vi lämna 1/4 av virket på Övreskog, och slänga resten i skogen? Vad jag vet finns ingen regel om hur många gånger man får besöka Övreskog. Jag tror heller inte det finns en enda skattebetalare, som tänker på miljön, som tycker att det är bättre att köra 16 mil för att bli av med virke istället för att kunna lämna allt på en resa. Och Övreskog är väl av skattebetalarna för skattebetalarna?

”Övreskog är väl av skattebetalarna för skattebetalarna?”
Annons

Det ska vara lätt att göra rätt! Och svårt att göra fel! Annars blir det som när ”brännbart” försvann från tippen. Folk utan moralkompass började dumpa skräp ute på skogsvägar och i diken på landsbygden. Då har man flyttat ett stort problem över till markägarna som får ta hand om, sortera och transportera för egen kostnad till Övreskog. Och i värsta fall, att skräpet hamnar i naturen bland djuren och i vattendrag.

Gör om, gör rätt! Som alla vi skattebetalare får göra när det blir fel…

Niklas Öberg

Annons
Annons
Annons
Annons