Annons

Tvångsvaccinering och vaccinpass i strid med grundlagen

Tankar kring Maya Kjelléns krönika i UT den 30/11 om vaccinpass.
Insändare • Publicerad 7 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu krävs vaccinpass vid till exempel biobesök. Men hur rimmar kraven på vaccinpass med de grundläggande rättigheterna att bestämma över sin egen kropp? frågar sig insändarskribenterna Pascal Andrén och Mattias Bengtsson.
Nu krävs vaccinpass vid till exempel biobesök. Men hur rimmar kraven på vaccinpass med de grundläggande rättigheterna att bestämma över sin egen kropp? frågar sig insändarskribenterna Pascal Andrén och Mattias Bengtsson.Foto: Christine Olsson

Mayas krönika var befriande läsning.

Vi lever i en av världens främsta demokratier. Vi har rätt att bestämma över vår egen kropp. Ingen kan påtvinga oss medicinska behandlingar utan vårat samtycke. Din kropp är din att bestämma över och ingen ska diskrimineras för sina val. Min kropp, min rätt. Så borde det vara. Men det är inte riktigt så. Vi börjar glida ifrån dessa rättigheter steg för steg.

Annons

Flera kommuner i Sverige inför vaccinpass för offentliga tillställningar, vaccinkrav för anställningar, rättigheter för arbetsgivare att säga upp anställda som inte vill vaccinera sig. Länder i EU har redan infört vaccineringstvång med böter som straff för den som vägrar.

Jag bryr mig om mina rättigheter, min rätt att bestämma över min kropp. Jag bryr mig också om dina rättigheter och din rätt att bestämma över din kropp. Jag anser att vi har rätt att själva avgöra hur våran kropp ska behandlas och jag anser att ingen människa har rätt att fysiskt tvinga sig på dig och mig och våldföra sig på våra kroppar.

Denna rättighet är skyddad i lag. Sveriges grundlag kapitel 2 paragraf 6, "Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp...[ ]...Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden." Tvångsvaccinering och vaccinpass står i strid mot grundlagen.

”Vi har hittills fått tre sprutor, till våren den fjärde, EU förbereder nummer fem och sex. När känner du personligen att det är nog? Räcker sex sprutor? Räcker 10 eller 20 eller vill du rent av ta två sprutor varje år i resten av ditt liv?”

Vaccinpass är en irrationell åtgärd. En av de största undersökningarna av vaccinet presenterades av av European Journal of Epidemiology. Data från 68 länder sammanställdes och slutsatsen var att vaccinet är inte relaterat till minskad smittspridning. I studien framgår att länder med hög vaccination har hög smittspridning och länder med låg vaccination har låg smittspridning. Hur skulle ett vaccinpass, mot bakgrund av detta, kunna vara rationellt?

Vi har hittills fått tre sprutor, till våren den fjärde, EU förbereder nummer fem och sex. När känner du personligen att det är nog? Räcker sex sprutor? Räcker 10 eller 20 eller vill du rent av ta två sprutor varje år i resten av ditt liv?

Pascal Andrén och Mattias Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons