Annons

Maya Kjellén: Maya Kjellén: Vaccintvång hotar grundläggande rättigheter

Vaccinationsbevis, och som i Österrike tvångsvaccinering, är odemokratiska metoder och mot mänskliga rättigheter, skriver UT:s krönikör Maya Kjellén.
Maya KjellénSkicka e-post
Krönika • Publicerad 30 november 2021
Maya Kjellén
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vaccin är var och ens egen vilja, enligt UT:s krönikör.
Vaccin är var och ens egen vilja, enligt UT:s krönikör.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åsiktsfrihet, yttrandefrihet och rätten till sin egen kropp. Det är väl etablerade och till synes uppenbara delar av deklarationen om de mänskliga rättigheterna, och de förstnämnda är även listade i Sveriges grundlag. Jag tror att alla håller med mig om att dessa lagar och rättigheter är otroligt viktiga, men varför reagerar då så få när de hotas?

Regeringen kom nyligen med beskedet att vaccinationsbevis införs för tillställningar med över 100 deltagare från och med 1 december. När jag fick höra om det blev jag helt mörkrädd. Har det verkligen gått så långt att Sverige, som kallar sig en av världens främsta demokratier, helt släpper på sin egna grundlagar och de mänskliga rättigheterna?

Annons

Vaccinet har varit omdiskuterat, och det finns många som är skeptiska och inte vill vaccinera sig. Som i alla andra frågor i samhället finns det alltid flera sidor. De har en åsikt som går emot majoriteten, de är helt berättigade att ha det. Sverige kallar sig ett fritt land. Alla har rätt till sina egna åsikter och regeringen ska inte säga vem som har rätt eller fel. Att införa vaccinationsbevis exkluderar de som tänker annorlunda än staten från samhället. De bestraffas och får inte delta i evenemang, endast för att de värnar om sin medicinska frihet.

Detta kommer leda till att många kommer gå emot sina egna värderingar, och vaccinera sig mot sin vilja endast för att få vara en del i samhället. De tvingas göra ett ingrepp på sin egen kropp, som de egentligen inte vill göra.

Ännu har kravet inte trätt i kraft i Sverige, men det sker just nu på flera andra ställen. Österrike införde under veckan tvångsvaccinering på alla invånare, en handling som enligt mig borde ta bort deras rätt att kalla sig en demokrati, då ett av FN:s krav på en demokrati är att landet ska respektera de mänskliga rättigheterna.

Missförstå mig inte, jag är inte emot vaccinet. Jag är emot tvång och kontrollering av befolkningen. Ingen ska behöva ta vaccinet mot sin vilja. Ingen ska behöva dölja sina åsikter eller bestraffas för att stå fast vid dem. Det är uppenbara delar av lagen och ses aldrig förbi i andra frågor. Att det handlar om covid-19 ger inte rätten att strunta i de mest grundläggande rättigheterna en människa kan ha och kasta bort grundlagen.

Att vaccinera sig ska vara upp till var och en. Ingen ska behöva tvingas till någonting eller behöva gå emot sina egna värderingar.

Samhället är till för alla och alla bör inkluderas.

Annons
Annons
Annons
Annons