Annons

Tommy Fjällström: Undersök varför människor lämnar Svenska kyrkan

Tommy Fjällström gör här ett sista inspel i debatten han själv startade om kyrkans roll och varför många lämnar kyrkan.
Insändare • Publicerad 12 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tommy Fjällström vill se en undersökning hos nuvarande och tidigare medlemmar om vad man tycker om kyrkan. Personerna på bilden har inget samband med insändaren.

Som jag skrev i min förra insändare; Fritt fram att häckla oss kristna i såväl radio som TV. Jag glömde visst att även lägga till tidningar till den kategorin.

Annons

En sak som förenar oss kristna är stoltheten, vi vågar framträda med namn och stå för våra åsikter. Debatterande ateister verkar inte känna samma stolthet för sitt ställningstagande.

Du anonyme påstår att de som lämnar kyrkan gör det efter moget övervägande och självrannsakan? Snacka om att ta rollen som kollektiv talesperson!

Inte en enda av alla de jag talat med anger självrannsakan! Är det något som ska rannsakas så är svaret alltid Svenska kyrkan. Det finns många som ifrågasätter kyrkan och dess sätt att förmedla det kristna budskapet!

Tack vare att jag umgås både med medlemmar och icke medlemmar så får jag mycket bred feed-back rörande trosfrågor.

Du anonyme refererar till innehåll i Bibeln. Tyvärr är jag för dåligt påläst för att kunna debattera den.

”Tack vare att jag umgås både med medlemmar och icke medlemmar så får jag mycket bred feed-back rörande trosfrågor.”

Hoppas någon annan kan föra den talan bättre! Jag är till största delen troende på andra grunder och med en annan övertygelse! Min tro bygger på faktiska händelser i livet!

Jag har full respekt för alla som inte delar min åsikt, Däremot väldigt kritisk till alla de som misskrediterar min förmåga att analysera fram mitt ställningstagande. Förmågan att analysera väldigt djupt och ingående gav mej ett fantastiskt yrkesliv som systemutvecklare!

Den mentala plattformen ger mej en trygghet som gör att jag kan framträda med namn och öppet stå för mina åsikter. Det är inte lätt att debattera med okända. Alltför ofta hamnar det på en nivå som inte leder någonstans.

Det är skillnad att ta ansvar för sina inlägg som verkligt namn än som gömd under en signatur! Visst har det kliat i fingrarna att skriva under en obegriplig signatur för att se vilka krafter man lockar fram. Jag avstår dock. Det är inte min grej! Jag väljer att öppet stå för mina åsikter!

Hur ska vi då agera för att vända den negativa medlemsutvecklingen inom kyrkan? Mitt förslag är att vi ska använda oss av en bred undersökning där både medlemmar och avhoppade medlemmar kommer till tals! Inkommande svar ska sedan utgöra grunden för vidare agerande. Det kommer att bli ett nyttigt uppvaknande för Svenska kyrkan!

Annons

Det är inte säkert att svaren passar alla talespersoner men en nyttig påminnelse om att alla företrädare måste representera kristna värden och uttala sig därefter!

Jag försöker att skriva så mycket som möjligt i klartext. Därför tror jag att den som vill förstå mitt budskap också gör det! Nu har jag redogjort för min syn på det kristna livet och Svenska kyrkans roll i det. Jag har inget mer att tillföra på denna nivån. Mitt budskap är framfört.

Den som vill fortsätta debattera denna insändare kan ju göra det. Det blir utan min medverkan eftersom jag sätter punkt här och återkommer i andra ärenden.

Andemeningen med min insändare var att fokusera på kyrkans medlemsutveckling. Inte vara en plattform för den som vill framhålla sig själv inför likasinnade.

Jag vill också påpeka att alla mina insändare är skrivna i egenskap av fristående privatperson. Åsikter och ställningstagande är mina egna.

Tommy Fjällström

Gällstad

Annons
Annons
Annons
Annons