Annons

Svenska fredskommittén agerar som Putins nyttiga idioter

Björn Gilbertsson menar tvärtemot Arne Sjögren att väst måste öka det militära stödet till Ukraina.
insändare • Publicerad 16 september 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi måste få ett stopp på den långa traditionen av Sovjetiska/Ryska anfall på sina grannländer, skriver Björn Gilbertsson i sitt svar tilll Arne Sjögren.Foto: Pavel Bednyakov

Jag ska än en gång ta mig tid att bemöta din insändare, för du drar fel slutsatser om militärt bistånd till Ukraina.

Annons

För att spara ukrainska och afrikanska liv måste väst snarare öka och skynda på det militära biståndet till Ukraina. Vi måste få ett stopp på den långa traditionen av sovjetiska/ryska anfall på sina grannländer. Sovjet/Ryssland har under de senaste 100 åren visat att de tänker tvinga på sin politik på grannländer genom militärt våld vid mängder av tillfällen. Exemplen är många, Polen 1919 och 1939, Finland 1939, Ungern 1956, Afghanistan 1979 är bara ett par exempel ur den långa listan.

Jag vill också att vi ska slippa lägga pengar på militär upprustning, men så länge ryska ledare visar att de kommer att hitta på svepskäl för att anfalla de länder de ser som svaga är det en utopi. Ensidig avrustning kommer att leda till att det ryska styret ser sig själva som starka och fortsätta drömma om att kontrollera andra länder.

Arne påstår i sin insändare att han värnar den lilla människan, men nämner inte det ensidiga ryska stoppet av avtalet om ukrainsk export av spannmål. Detta stopp för avtalet kommer att leda till höjda matpriser vilket kommer att leda till svält och flykt för miljontals fattiga människor.

”Att skriva under en insändare med att man är medlem i Svenska fredskommittén är att öppet tillkännage att man gått på Putins lögner om den nazistiska regeringen i Ukraina och den farliga expansionen av Nato.”

Att skriva under en insändare med att man är medlem i Svenska fredskommittén är att öppet tillkännage att man gått på Putins lögner om den nazistiska regeringen i Ukraina och den farliga expansionen av Nato.

På Svenska fredskommitténs hemsida kan man läsa att kriget i Ukraina är USA:s och Natos fel då man tagit in fler länder från före detta Warzawapakten som medlemmar. Dessa länder har levt under det sovjetiska oket och vill absolut inte uppleva detta igen.

Att Svenska Fredskommittén agerar som Rysslands ”nyttiga idioter” och sprider Putins propaganda är uppenbart om man läser deras hemsida.

Läs gärna Jonas Sjöstedts utmärka artikel i Dagens Arena, för att få en inblick i vad kriget ställer till för Ukrainas civilbefolkning och varför det militära stödet måste öka och snabbas på.

Björn Gilbertsson

Annons
Annons
Annons
Annons