Annons

Arne Sjögren: Fler vapen till Ukraina förlänger bara kriget

De enda som tjänar på kriget är vapenindustrin, alla andra är förlorare, skriver Arne Sjögren i sin insändare.
insändare • Publicerad 12 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det mesta av pengarna till Ukraina går till krigsmaterial, skriver Arne Sjögren i sin insändare. Bilden visar Ivan Hubenko, elva år gammal som går i förödelsen vid sin skola i Chernihiv, efter en attack under 2022.
Det mesta av pengarna till Ukraina går till krigsmaterial, skriver Arne Sjögren i sin insändare. Bilden visar Ivan Hubenko, elva år gammal som går i förödelsen vid sin skola i Chernihiv, efter en attack under 2022.Foto: Emilio Morenatti

Enligt en artikel i Aftonbladet publicerad i slutet av augusti beräknas 70 000 ukrainska soldater ha dött och 100 000 -120 000 skadats i kriget. På den ryska sidan är antalet döda säkerligen också enorma.

”Västvärlden” skickar vapen och ammunition till Ukraina i otroliga mängder. Sverige har gett Ukraina cirka 20 miljarder kronor av våra skattepengar. Det mesta av dessa pengar har gått till krigsmaterial. Fred är vad som behövs. Att skicka mer vapen och ammunition till Ukraina förlänger kriget och det meningslösa dödandet. Nu skriver kanske någon att jag tar parti för Ryssland. Ryssland anföll Ukraina och det är emot internationell rätt. Jag tar inte parti för varken Ukrainas eller Rysslands regeringar. Jag tänker på folket i de båda länderna. Folket lider och dör, både soldater (i båda länderna) och civila i Ukraina, men det är inte varken det ryska eller det ukrainska folket som har startat konflikten och kriget.

”Det är inte varken det ryska eller det ukrainska folket som har startat konflikten och kriget.”
Annons

De enda som tjänar på kriget är vapenindustrin, alla andra är förlorare. Förutom allt dödande i kriget så påverkar kriget klimatet i en fruktansvärd omfattning. Det är en enorm miljöförstöring! I Sverige har vi fredsrörelser: Svenska fredskommitén och Freds- och skiljedomsföreningen. Genom dem och med folkliga protester kan vi demonstrera mot anslutning till krigsorganisationen NATO. Sverige har varit alliansfritt i fred och neutralt i krig under 200 år. Det har gynnat oss väl och vi har haft skickliga och väl ansedda fredsmäklare.

Nato behöver Sverige. Vi behöver inte Nato!

Arne Sjögren

Medlem i Svenska fredskommitén

Annons
Annons
Annons
Annons