Annons

Staffan Engblom, KD: Märkliga påståenden från Arne Sjögren

Arne Sjögrens inlägg i debatten med Mattias Bengtsson angående kriget mellan Israel och Hamas är ett förtäckt angrepp på SD snarare än en saklig reaktion på rätt och fel i frågan om Israel och Palestina, skriver Staffan Engblom, Kristdemokraterna, i en reaktion på debatten.
insändare • Publicerad 2 december 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arne Sjögrens inlägg var mer ett förtäckt angrepp på SD än en saklig reaktion på konflikten mellan Israel och Palestina, skriver Staffan Engblom, Kristdemokraterna. Bilden visar en israelisk soldat i Gaza.
Arne Sjögrens inlägg var mer ett förtäckt angrepp på SD än en saklig reaktion på konflikten mellan Israel och Palestina, skriver Staffan Engblom, Kristdemokraterna. Bilden visar en israelisk soldat i Gaza.Foto: Hatem Moussa

Svar till Arne Sjögrens senaste inlägg om Israel – Palestina konflikten, publicerad i UT den 23 november.

Arne skriver att hans parti, Vänsterpartiet, ”driver en konsekvent linje om Israels ockupation av Palestina”.

Annons

Om jag inte är helt felunderrättad så förhåller det sig såhär: Palestinas rätt att utropas som stat erkändes 2012 av FN och 134 stater som är medlemmar i FN. Det lär finnas cirka 13 demokratiska länder som har erkänt Palestina, under förutsättning av att de uppfyller fyra villkor. Detta har Palestina dock vägrat. Av EU:s medlemmar är det endast Sverige som tyvärr har erkänt Palestina.

Arne byter sedan lite plötsligt, ämne. ”Vi vet att hatet mot judar också slår mot andra grupper i samhället. Därför är det särskilt angeläget att bekämpa antisemitismen med rätt medel och insatser”.

”Det är alltså inte hatet mot judar i sig som Arne ser som skäl till att kraftigt bekämpa hatet mot dem, utan risken för att andra samhällsgrupper blir utsatta?”

Bekämpandet av antisemitism är alltså viktigt därför att antisemitismen slår mot andra samhällsgrupper? Ett högst märkligt påstående! Det är alltså inte hatet mot judar i sig som Arne ser som skäl till att kraftigt bekämpa hatet mot dem, utan risken för att andra samhällsgrupper blir utsatta?

Debattören fortsätter med påståendet att ”under 2010-talet har de flesta terrorangrepp mot judar utförts av personer med islamistisk tro och ideologi”. Sedan skriver Arne Sjögren att risken med att inte uppmärksamma hotet från högerextremister som är de mest framträdande bakom antisemitiska hatbrott i Sverige. En något udda slutsats när man nyss hävdat att samtliga terrorbrott med antisemitiska förtecken under 2010-talet, kommit från islamistiska organisationer.

Så byter Arne Sjögren ämne igen. Han tar då upp Anders Behring Breivik, som i Oslo och på Utöya mördade 77 helt oskyldiga människor.

Mitt minne säger mig att Breivik var ute efter att döda unga socialdemokrater och socialister/kommunister. Inte judar! Han avslutar sedan med att vi inte får glömma att det var nazister som mördade flera miljoner judar i sina utrotningsläger.

När detta skrivs av en man som enligt sig själv har sina rötter i KPML(r) och därefter i det stalinistiska VPK (numera V) är det uppseendeväckande! Stalin lät mörda cirka 20 miljoner människor, varav massor av judar.

Arne Sjögrens inlägg i debatten med Mattias Bengtsson angående kriget mellan Israel och Hamas är ett förtäckt angrepp på SD snarare än en saklig reaktion på rätt och fel i frågan i Israel och Palestina.

De röd-gröna (som apropå ämnet, är de enda två färger som man kan blanda för att få fram brunt) anser att Israel borde låta dem som vill fly, göra det. En åsikt som säkert de flesta håller med om. Men när man ställer frågan hur man då skall försäkra sig om att det inte finns Hamas-soldater bland flyktingarna, så får man svaret att Israel bör kontrollera de flyende innan de släpps över gränsen. Alltså kontrollera 700 000 människor vid en gräns under brinnande krig! De röd-gröna (eller bruna) anser också att Israel skall avstå ifrån att bomba eller att med marktrupper gå in i sjukhus och andra offentliga byggnader i Gaza.

Men om nu Hamas har byggt sin ledningscentral under det största sjukhuset, grävt tunnlar för vapentransport och vapen lager just under det största sjukhuset och kanske under fler än det. Hur gör man då, för att få slut på anfallen mot Israel?

Annons

Att kasta skit på andra när man själv har slut på argument, brukar aldrig sluta väl!

Staffan Engblom

Kristdemokrat!

Annons
Annons
Annons
Annons