Annons

Arne Sjögren: DFLP fanns inte på någon terrorlista

Ekonomiskt stöd till det palestinska partiet DFLP har inte gått till aktiviteter kopplade till våld, skriver Arne Sjögren (V) i ett avslutande svar till Mattias Bengtsson (SD)
insändare • Publicerad 23 november 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den palestinska flaggan överst och flaggan för DFLP underst.
Den palestinska flaggan överst och flaggan för DFLP underst.Foto: Nasser Nasser

Din insändare i UT 2023 hade samma syfte som när du skrev om antisemitism i Ut 2020. Du påstod att det var en importerad antisemitism. Nu skrev du samma sak igen i UT.

Annons

Jag utgick i mitt svar från en intervju med dåvarande överintendent Ingrid Lomfors vid” forum för levande historia” när hon intervjuades i Göteborgsposten 2020. Dessa fakta stämmer även 2023. Hon varnar för den största faran är att just högerextrema och nazistiska rörelser är på frammarsch. ”Den är ett hot mot judar, lika mycket som den är ett hot mot det demokratiska samhället”.

”Organisationen var inte uppsatt på någon terrorlista.”

Vänsterpartiets biståndsorganisation, Vänsterns internationella forum (VIF), har under flera år gett bidrag till ett projekt som innefattar det palestinska partiet DFLP. Enligt (VIF) har DFLP uppgett att man deltagit i attackerna mot Israel den 7 oktober tillsammans med Hamas.

Enligt biståndsorganisationen SIDA handlar det om drygt två miljoner kronor som betalats ut mellan 2013 och 2019 till ett projekt på Västbanken. Projektet avslutades 2022. Satsningen ska ha rört ”fred, demokrati och mänskliga rättigheter” Genom en palestinsk plattform, kallad AIMuntada, samlas ungdomar från tre politiska partier: DFLP, PPP och FIDA, enligt SIDAs presstjänst. Det är alltså DFLP som säger sig ha deltagit i attackerna mot Israel.

Vad vi förstår har inte pengarna gått till någon form av aktiviteter kopplade till våld, skriver SIDAs presstjänst. Bedömningen som (VIF) gjorde var den samma som EU och USA. Organisationen var inte uppsatt på någon terrorlista.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger följande: ”Vi tycker att VIF gör ett väldigt viktigt arbete och att det här har varit ett bra projekt. Vi är förvånade att DFLP varit med i attackerna. Vi startar en utredning för att ta reda på hur vi exakt har hamnat i den här situationen. Det är viktigt för oss . Man ska kunna ställa kravet på partier i Sverige att inte på något sätt vare sig verbalt eller på andra sätt uppmuntra till attacker på civila. Det är en viktig fråga”.

I Aftonbladet den 13 november i år kan man läsa en artikel undertecknad av 28 personer som är svenska judar eller har judisk bakgrund. ”Vi fördömer såväl Israels ockupationspolitik som Hamas terrorattack. Vi eftersträvar en fredlig lösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida med samma rättigheter och villkor.” De 28 i gruppen tar samma ställning som många judiska grupper i olika delar av världen som engagerar sig mot ockupationspolitiken. Israeliska B´Tselem, svenska judar för israelisk-palestinsk fred och amerikanska Not in My Name och Jewish Voice for Peace är några av dessa.

”Kritik av staten Israel är inte samma sak som antisemitism. Att fördöma Israels ockupationspolitik och etniska rensning av palestinier innebär inte att man avskyr judar. Att ifrågasätta det medieklimat som rättfärdigar dödandet av civila i Gaza är inte antisemitiskt, utom för dem som tror att solidaritet med palestinier bottnar i ett hat mot judar”

Jag delar också dessa ståndpunkter vilka är undertecknade av 28 personer som är svenska judar eller har judisk bakgrund

Arne Sjögren

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons