Annons

Nya Ulricehamn: Vad säger Liberalerna om betong på Marknadsplatsen?

Nya Ulricehamn konstaterar att politiken behöver bli tuffare i kraven på klimatsmarta byggbeslut och skickar sedan vidare en ny fråga; hur ställer sig Liberalerna till husbyggen i betong på Marknadsplatsen?
insändare • Publicerad 28 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya Ulricehamn undrar hur Liberalerna ställer sig till att bygga i betong på Marknadsplatsen. Bilden är från ett bygge i Stockholm.
Nya Ulricehamn undrar hur Liberalerna ställer sig till att bygga i betong på Marknadsplatsen. Bilden är från ett bygge i Stockholm.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

I Nya Ulricehamn tackar vi för Liberalernas välkomnande till, som de uttrycker, den klimatsmarta gemenskapen! Vi har inte som Liberalerna menar ett sent uppvaknande i frågan, den har hos oss varit aktuell länge, men som politiker behöver vi helt klart bli tuffare och våga ställa krav. Vi krokar gärna arm i frågan kommande mandatperiod med likasinnade partier!

Annons

Några frågor ställdes till oss i Liberalernas insändare, som var en reaktion på det vi tidigare skrivit om att göra bostadsområdet Bergsäter till en stadsdel i trä. Den handlingsplan för miljöarbetet i kommunen som antogs av kommunstyrelsen den 5 maj menar vi är skriven på ett sådant sätt att den rymmer det som vi vill gällande klimatsmart byggande. Om det mot förmodan skulle visa sig att den behöver kompletteras måste det naturligtvis göras.

”Vi krokar gärna arm i frågan kommande mandatperiod med likasinnade partier!”

Att göra just Bergsäter till ett bostadsområde i trä är speciellt lämpligt. Kommunen äger en stor del av marken och kan enklare styra nybyggnationen. Den andra delen av området ägs av företaget Derome som meddelat att alla deras villor kommer byggas i trä. På andra sidan vägen mot Köttkulla, är nästa område under planering med skola och villor. Vi tänker att det även här är självklart med träbyggnation (liksom i kommande skolor och äldreboenden). Förhoppningen är att området kan skapa ringar på vattnet och visa på möjligheten att bygga i trä inför kommande bostadsområden.

Till sist är vi i år tur nyfikna på hur Liberalerna ställer sig till att Marknadsplatsen bebyggs med högre hus i betong? Vi var enda parti i kommunstyrelsen som sa nej.

Mats Bogren

Mimmi Tankred

Åke Wallgren

Bella Cotter

Anna-Karin Sellberg

Nya Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons