Nya Ulricehamn: Att inte investera i våra barn i dag är en kostsam utgift imorgon
I förvaltningens redogörelse över väsentliga händelser för 2023 på budgetutskottet i maj framfördes följande:
”Budgeten för 2023 med tillkommande effektiviseringskrav och minskade statsbidrag påverkar verksamheterna”.
Därför ter det sig märkligt att ni i ert svar på interpellationen någon dag tidigare hävdade att det inte får några konsekvenser när förvaltningen själva säger att det påverkar verksamheterna.
Fakta är att grundskolan har fått cirka 5,7 miljoner kronor mindre att röra sig med än 2022. Det får konsekvenser! Rektorerna berättar att de behöver dra ner på upp emot 20 tjänster samt göra en hel del anpassningar som bland annat innebär större elevgrupper, att klasser slås samman och att eleverna inte får det stöd som de har rätt till. Möjligheten att ge alla elever i skolan en likvärdig utbildning begränsas.
”Med hjälp av RUR:en kan kommunen vid en tillfällig intäktsdämpning undvika kortsiktiga neddragningar av verksamheter som eventuellt senare måste byggas upp igen.”
När grundskolan får mindre pengar att röra sig med på grund av minskade statsbidrag och högre effektiviseringskrav, är det elever och pedagoger som drabbas. Därför måste vi politiker agera och visa vilja och handlingskraft. Nya Ulricehamns ambition har alltid varit att föra en ansvarsfull politik och därför ser vi det som nödvändigt att upprätthålla utbildningsnivån genom att tillföra extra medel.
Att inte investera i våra barn i dag är en kostsam utgift imorgon.
I budgetarbetet valde vi i Nya Ulricehamn att bland annat skjuta till pengar för interkommunala ersättningar (IKE) till skolområde Tingsholm för elever som läser på annan ort. Ulricehamnsalliansen valde att inte göra någon sådan satsning i budgeten. Följden har blivit att det har tagits drygt 2,5 miljoner kronor från förskolans budget och omfördelats till IKE, trots att två av tre förskolegrupper är för stora. Bedriver Ulricehamnsalliansen verkligen en ansvarsfull politik?
Ulricehamnsalliansen nämner och insinuerar att användandet av resultatutjämningsreserven (RUR) inte skulle vara laglig. Lagen uttrycker att RUR ska användas för att utjämna resultat över en konjunkturcykel. RUR i Ulricehamns kommun uppgår till drygt 51 miljoner kronor. Med hjälp av RUR:en kan kommunen vid en tillfällig intäktsdämpning undvika kortsiktiga neddragningar av verksamheter som eventuellt senare måste byggas upp igen.
Intressant att ni pratar om skattehöjningar. Den senaste gången den kommunala skatten höjdes, var när Alliansen i Ulricehamn styrde. Så frågan är vilka som är skattehöjarpartierna.
Mikael Levander
Annie Faundes
Keijo Tuomisto
Nya Ulricehamn