Annons

Ulricehamnsalliansen: Vi tror på förvaltningens kompetens och klokskap angående skolan

Lärandet fick den högsta ramen någonsin, 725 miljoner kronor, skriver företrädare för Ulricehamnsalliansen i sitt svar till Nya Ulricehamn.
Insändare • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det faktum att man måste ha koll på ekonomin för att kunna driva en ansvarsfull politik och göra satsningar i framtiden verka helt ha gått Nya Ulricehamn förbi, skriver Ulricehamnsalliansen i sitt svar till NU.
Det faktum att man måste ha koll på ekonomin för att kunna driva en ansvarsfull politik och göra satsningar i framtiden verka helt ha gått Nya Ulricehamn förbi, skriver Ulricehamnsalliansen i sitt svar till NU.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ingen av kommunens verksamheter fick minskad ram i Ulricehamnsalliansens budget för 2023. Det är till och med så att lärandet har fått den högsta ramen någonsin, 725 miljoner kronor. Även inräknat anpassningar och minskade statsbidrag.

Annons

Detta var det som vi redovisade i interpellationssvaret, det vill säga fakta utifrån ekonomiska förutsättningar. Sedan kan varje skolenhet påverkas av minskade antal elever och minskat statsbidrag. Detta redovisade vi också i debatten i fullmäktige.

Så att påstå att vi är oärliga när vi presenterar fakta ter sig konstigt.

Då vi tror på förvaltningens kompetens och klokskap att föreslå de ekonomiska tillskott som gör mest nytta i verksamheterna valde vi att i ett ekonomiskt tufft läge endast skjuta till de medel som verksamheterna ansågs borde prioriteras. Och i detta läget inte gå fram med egna politiska satsningar. Tack vare Ulricehamnsalliansens insikt av vikten av ett starkt ekonomiskt resultat, samt att kunna se en helhet, där lärandet är en del, kommer vi ha möjlighet att presentera satsningar, däribland på lärandet även i framtiden och i framtida budgetar.

”Nya Ulricehamn har alltid haft svårt att ta ansvar för ekonomin och helheten.”

Nya Ulricehamn har alltid haft svårt att ta ansvar för ekonomin och helheten. Förmodligen kommer det leda till skattehöjningar i framtiden om de får vara med och bestämma. Detta kommer minska det ekonomiska utrymmet än mer för många i ett redan utsatt ekonomiskt läge. Skattehöjningar är något Nya Ulricehamn haft på agendan sedan de startade, så även i den senaste valrörelsen. I Nya Ulricehamns budget för 2023 intecknades en del av kommunens resultatutjämningsreserv, ett mycket tveksamt sätt, om ens lagligt, att hantera budgeten på. Det faktum att man måste ha koll på ekonomin för att kunna driva en ansvarsfull politik och göra satsningar i framtiden verka helt ha gått Nya Ulricehamn förbi.

Sebastian Gustavsson, gruppledare (M)

Mikael Dahl, gruppledare (C)

Frida Edberg, gruppledare (KD)

Sten Selin, gruppledare (L)

Annons
Annons
Annons
Annons