Annons

Moderata riksdagsledamöter lever inte i verkligheten

Svar till Jan Ericson (M), Sofia Westergren (M), Lars Beckman (M), Kjell Jansson (M), UT 8/8.
Replik • Publicerad 15 augusti 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har man råd med en ny husbil, så har man också råd med några tusen extra i höjd skatt, anser Göran Andersson.
Har man råd med en ny husbil, så har man också råd med några tusen extra i höjd skatt, anser Göran Andersson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en debattartikel i denna tidning 8/8 skriver fyra moderata riksdagsledamöter om det förfärliga som eventuellt kan komma att ske om en höjd skatt/avgift på nya husbilar blir verklighet. De klagar som att det vore klart, vilket det inte är.

Om det skulle ske så innebär det att skatten/avgiften för en ny husbil, som i dag har ett genomsnittspris på 750 000 kronor, ökar den totala kostnaden med cirka fem procent under de tre första åren. Därefter försvinner den kostnaden helt. Man förfärar sig över att detta drabbar pensionärer och barnfamiljer som vill se sitt Sverige med husbil. Jag lovar att få, om ens någon pensionär eller barnfamilj med normal inkomst, någonsin kommer att fundera på att köpa en husbil för 750 000 kronor.

Annons

Kan de som absolut måste ha en ny husbil istället inskaffa en modell som är tre år ”gammal” så behöver man inte alls oroa sig för den eventuellt höjda skatten/avgiften.

De som ändå köper en ny för 750 000 kronor är jag övertygad om också har råd att betala några tusenlappar extra under tre år.

”Välbeställd och frisk klarar sig alltid, övriga må lita till ödet och turen.”

Riksdagsledamöterna fasar också över att bilister generellt i vårt land är orättvist behandlade av nuvarande regering. Visst är det sant att de som verkligen är beroende av bilen för att ta sig till jobbet borde ha bättre villkor. Då är det ju märkligt att under de åtta år som Alliansen senast hade makten förbättrades villkoren för arbetsresor inte alls. Skatter och bidrag är ju ord som de flesta moderater inte tycker borde finnas.

Visst är det så att bilister i USA till exempel säkert har betydligt mindre kostnader för sin bil när det gäller bensinkostnader, eftersom skatt inte belastar priset på samma sätt som i vårt land.

Men, vad får vi för den skatt som vi alla betalar till vår gemensamma pott? Jämför med vad man får i USA där de sämst lottade, som sjuka, arbetslösa, deltidsarbetande, barnfamiljer med flera som inte har råd med en privat försäkring eftersom någon allmän sjukförsäkring inte finns tillgänglig av olika orsaker för dessa. Blir vi sjuka eller skadar oss i vårt land tar våra gemensamt inbetalda skatter hand om största delen.

För en coronasmittad person i USA som behöver intensivvård kan kostnaden för detta bli 11 000 dollar om dagen, alltså upp emot 100 000 kronor per dag!

Många av dem på samhällets nedre halva i USA går inte ens till läkaren med rädsla för vad det kan kosta eftersom det Inte finns några gemensamma skattepengar inbetalda som står för kostnaden.

Så visst, kära moderater, kan vi som ni vill ta bort de flesta skatter så att ni får ännu mer medel att spendera samtidigt som de sämst ställda får en betydligt tuffare vardag.

Välbeställd och frisk klarar sig alltid, övriga må lita till ödet och turen.

Göran Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons