Annons

Mattias Bengtsson, SD: Böne-borna och Ulricehamns politiker har agerat efter de demokratiska spelreglerna

”Vi på landsbygden ska inte falla offer för de ”gröna” kapitalisternas rovdrift på vår svenska natur och miljö”, skriver Mattias Bengtsson, Sverigedemokraterna i ett svar till Ingemar Basth (MP).
insändare • Publicerad 14 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I Bryssel har man nämligen satt upp direkt absurda mål för hur mycket vindkraft som ska byggas och man vänder blickarna mot det glesbefolkade Sverige”, skriver Mattias Bengtsson, (SD), i sin insändare.
”I Bryssel har man nämligen satt upp direkt absurda mål för hur mycket vindkraft som ska byggas och man vänder blickarna mot det glesbefolkade Sverige”, skriver Mattias Bengtsson, (SD), i sin insändare.Foto: Annika Byrde

Ingemar Basth (MP) tycker att de boende i Böne ska acceptera att ha vindkraft intill sina bostäder. Det framgår med all önskvärd tydlighet av en insändare i UT den 8 september. Men tänk om de nu inte gör det?

Fakta i målet är att vi har en meningsskiljaktighet mellan ett företag, Eolus, som vill bygga 170 meter höga vindkraftverk med enorma 138 meter rotordiameter som sveper precis över trädtopparna i Böne, och de berörda grannarna som inte vill ha dem där. Det måste kännas bra för företaget att någon i lilla Ulricehamn för deras talan i den lokala debatten. Lite fascinerande att det just är en miljöpartist som verkligen står upp för storföretaget som medvetet drivit ett projekt under radarn under tio års tid, för att invänta större kraftverk och därmed kunna sälja anläggningen dyrare när den är färdigbyggd.

Annons

Nu är det en gång för alla så att det finns lagar och regler som styr detta. I laga ordning beviljades Böne-borna klagorätt först av förvaltningsrätten, därefter av mark- och miljödomstolen. Kommunen är i sin fulla rätt att avstyrka ett ärende under dess handläggningstid och med röstsiffrorna 11-4 beslutade kommunstyrelsen att utnyttja sitt kommunala veto. Via sina folkvalda representanter har Ulricehamn i demokratisk ordning alltså tackat nej till vindkraftverk i Böne.

”Till skillnad från till exempel miljöaktivister som bryter mot lagen, så har Böne-borna agerat helt korrekt och föredömligt.”

Det är precis så det ska fungera. Det är uppenbart att Miljöpartiet helst skulle vilja skrota det kommunala vetot, eller åtminstone kraftigt försvaga det. Med miljöpartistiskt styre hade de närboende blivit totalt överkörda. Det är ju det som Ingemar Basth ger uttryck för. Jag vill understryka att inget fel har begåtts. Till skillnad från till exempel miljöaktivister som bryter mot lagen, så har Böne-borna agerat helt korrekt och föredömligt.

Det som pågår på ett övergripande plan är dock ganska oroande. Eftersom Miljöpartiets politik blir allt mindre populär i Sverige, valresultatet talar sitt tydliga språk, så har Miljöpartiet plötsligt blivit anhängare av EU:s överstatlighet.

I Bryssel har man nämligen satt upp direkt absurda mål för hur mycket vindkraft som ska byggas och man vänder blickarna mot det glesbefolkade Sverige. Vi är deras tilltänkta vindkraftspark och de boende som drabbas förväntas flytta på sig eller stillatigande acceptera att de inte har något att säga till om. Det som utspelas nu här hos oss är hur den diskussionen ser ut på gräsrotsnivå.

Vi i Sverigedemokraterna är dock väldigt tydliga med att vi värnar det kommunala vetot, den lokala demokratiska processen, och grannarnas rätt till sin egen mark – så att vi på landsbygden inte faller offer för de ”gröna” kapitalisternas rovdrift på vår svenska natur och miljö.

Mattias Bengtsson, Sverigedemokraterna i Ulricehamn
Mattias Bengtsson, Sverigedemokraterna i UlricehamnFoto: Pernilla Rudenwall

Mattias Bengtsson

Sverigedemokraterna Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons