Annons

Ingemar Basth: Usel hantering av vindkraften i Böne

Ingemar Basth, Miljöpartiet, är kritisk till hanteringen och på vilka grunder kommunstyrelsen sa nej till vindkraft i Böne
insändare • Publicerad 9 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingemar Basth, Miljöpartiet, tycker att hanteringen av frågan kring vindkraft i Böne varit dålig. ”Det här är ett demokratiskt underskott av rang och i vissa delar felaktigt utpekande av brister”, skriver han i sin insändare.
Ingemar Basth, Miljöpartiet, tycker att hanteringen av frågan kring vindkraft i Böne varit dålig. ”Det här är ett demokratiskt underskott av rang och i vissa delar felaktigt utpekande av brister”, skriver han i sin insändare.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den 15 augusti var politiker inbjudna till ett möte i Ugglered för att få information om hur oerhört dålig all vindkraft är. De boende i området, som för dagen bara bestod av motståndare till vindkraft, menade på att det begåtts massor med fel och att den tänkta byggnationen omedelbart skulle stoppas. De visade material vars sanningshalt faktiskt kan ifrågasättas då det inte utsatts för kvalificerad granskning.

Efter mötet så var många politiker övertygade om att det inte skulle vara någon vindkraft på platsen och detta utan att vare sig höra andra boende eller kontakta det bolag som skulle bygga verken.

Annons

Till saken hör att kommunen sagt ja tidigare, inte heller på sluttampen indikerat ett nej. Plötsligt säger man nej i sista stund. Dessutom ligger saken för prövning i domstol. Då kommunen nu sagt nej i det kommunstyrelsemöte de hade den 7 september så stoppas också rättsprövningen. Det anser jag vara mycket olyckligt. En domstol är en opartisk bedömare utan åsikter och det är en instans som normalt inte låter sig påverkas av lobbyister.

Det framhölls på mötet i Ugglered den 15 augusti hur dålig all information varit och underförstått var det skurkar som hade hanterat hela processen och dolde fakta.

”Dessutom säger kommunen nej till att förhandla om intäkter i mångmiljonklassen, vilket bolaget kunnat erbjuda. Så tänk på det när det är brist i kommunkassorna nästa gång.”

Tråkigt nog hörde inte kommunen av sig efter mötet i Ugglarp den 15 augusti till det bolag som beställt turbiner, torn som är färdigbyggda och ligger i Tyskland till en kostnad av cirka 100 miljoner kronor. Eoulus som är prospektör fick av en slump läsa i Ulricehamns Tidning att kommunen skulle ändra sitt tidigare tillstånd. De bjöd blixtsnabbt in sig själva att möta en del politiker några dagar före kommunstyrelsens möte men hade inte möjlighet att träffa alla politiker och diskutera frågan.

Min åsikt är följande: Hur i hela världen kan man ta beslut på så oerhört lösa grunder så snabbt och inte ge alla parter en möjlighet att få yttra sig i frågan? Det här är ett demokratiskt underskott av rang och i vissa delar felaktigt utpekande av brister. En återremiss i kommunstyrelsen hade varit en positiv gest från kommunen. Nu undandrar men opartisk prövning, samtidigt som det sannolikt inte blir en fortsättning gällande andra vindkraftverk heller i Ulricehamns kommun. Dessutom säger kommunen nej till att förhandla om intäkter i mångmiljonklassen, vilket bolaget kunnat erbjuda. Så tänk på det när det är brist i kommunkassorna nästa gång. Det hela är ett stort underbetyg på hur en kommun hanterar sin vetorätt enligt min mening. Miljöpartiet och Socialdemokraterna var de enda partierna som ville ha en återremiss. De partierna står för rättssäkerhet och en opartisk bedömning av sakfrågan enligt min mening.

Ingemar Basth

Miljöpartiet i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons