Annons

Låt oss bygga en klok framtid

Pär ”Lången” Johansson vill att Ulricehamn inte bara bygger hus, utan också varumärke, när Tegelbruket ska utvecklas. Det skriver han i en replik till Henrik Ericksons krönika i UT lördagen den 22 januari om Tegelbruket
Insändare • Publicerad 25 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sätt gränser vid planeringen av Tegelbruket Ta tillvara Ulricehamns inneboende värden, bygg uppåt, framåt, men även inåt för vår hälsa och välmående skull, skriver Pär ”Lången” Johansson i sitt svar till UT:s Henrik Erickson.
Sätt gränser vid planeringen av Tegelbruket Ta tillvara Ulricehamns inneboende värden, bygg uppåt, framåt, men även inåt för vår hälsa och välmående skull, skriver Pär ”Lången” Johansson i sitt svar till UT:s Henrik Erickson.Foto: Privat

Hej Henrik, som kallas för Henrik! Kul att du tar upp Tegelbrukets utveckling på bästa plats. Det är precis det vi önskar. Vi har inte startat en protestaktion, vi har startat en debatt.

Kul att du också läst Kairos futures rapport. Du har helt rätt i att de har några av Sveriges skarpaste framtidsspanare. Undertecknad satt med i deras expertpanel tillsammans med forskare, landslagskockar och annat löst folk, för några år sedan, då vi skulle spåna kring framtidens mat. Min roll i panelen var att se på maten ur ett varumärkesperspektiv.

Annons

Med precis samma perspektiv ser jag på Ulricehamn. Staden som varumärke. För oavsett vad du tror mitt levebröd är, så är den största delen i mitt arbete att utveckla, förfina och lyfta varumärken. Att synliggöra de inneboende styrkor och värden som en produkt eller tjänst har, med syftet att bygga ett starkt och attraktivt varumärke för framtiden.

Så varför slarva bort chansen när man kan bygga något så mycket mer än hus? När man kan bygga en framtid och en stad som blir ett starkt varumärke?

Det är en skyldighet att säga ifrån när man ser något som man tycker är fel. Oavsett om det handlar om barn som mobbas på lekplatsen, eller stadsplaner som inte verkar helt genomtänkta. Hellre ställa frågan nu, än tyst knyta näven i fickan, och svära sen.

För precis som du mycket riktigt säger, så har vårt levnadsmönster ändrats väldigt snabbt. Men det ställer också nya krav på vår boendemiljö. Grönytor. Luft. Plats att inte bara bo, utan att leva. Det finns många rapporter och forskning som nu visar att den förtätning av stadskärnorna som sker, inte bara är av godo. Sociala, hållbara och hälsosamma perspektiv visar att vi behöver få till en förändring i hur en stad byggs.

Från en forskningsrapport om stadens förtätning från Chalmers, citerar jag Meta Berghauser Pont:

”• I stället för att vilja ha en stad som löser dagens problem borde vi sträva efter en stad som står emot kommande förändringar och problem.

• Några saker kan göras; till att börja med måste planerarna erkänna även de negativa sidorna av till exempel förtätning. Det öppnar upp för nya mer komplexa utmaningar som ofta kräver mer innovativa lösningar, andra byggnadstyper samt urbana gestaltningar som vi ännu inte känner till.”

”Lönsammast är säkerligen att bygga högt för att få stordriftsfördelar. Det är här beslutsfattarna måste agera på ett klokt sätt och våga sätta gränser.”

Vi är absolut FÖR en utveckling av Tegelbruket, men vi vill väcka debatt HUR det byggs. Såklart ligger det i ett vinstdrivande byggföretags natur att skapa lönsamhet. Lönsammast är säkerligen att bygga högt för att få stordriftsfördelar. Det är här beslutsfattarna måste agera på ett klokt sätt och våga sätta gränser. Ta hastighetsbegränsning på våra vägar som ett exempel.

Man kommer ju alltid framåt, men det är varken smart eller tillåtet att köra hur fort som helst.

I dag ska jag gå och köpa lördagsgodis med min dotter som är 6 år. Om jag inte sätter en gräns för mängden godis, tror du hon själv gör det? Jag kan svara: Inte en chans! Låt våra beslutsfattare agera som kloka vuxna.

Annons

Så sätt gränser. Ta tillvara Ulricehamns inneboende värden, bygg uppåt, framåt, men även inåt för vår hälsa och välmående skull. Låt sunt förnuft tala. Jag sitter inte på svaret i vad som är rätt eller fel, men jag är ganska bra på att kika in i framtiden, och där ser jag en levande stad, med vackra proportioner, bevarade värden och en oerhört stor attraktionskraft.

Heja framtiden och låt oss bygga den tillsammans! (Som ett kul exempel, kolla upp Jakriborg, en nybyggd stad utanför Lund, som på bara några år tack vare sin arkitektur blivit en turistattraktion och oerhört attraktiv att bo i)

Vänliga hälsningar

Pär Johansson

(Han som kallas Lången)

Annons
Annons
Annons
Annons