Annons

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Ett gyllene läge för Ulricehamn och Tegelbruket

En intressant framtidsspaning är att pandemin får storstadsregionerna i Sverige att växa. Det talar både för Ulricehamn och det nya bostadsområdet Tegelbruket.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 22 januari 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Från tomt industriområde till ett nytt centralt bostadskvarter. Förvandlingen av området på bilden ligger helt rätt i tiden, skriver UT:s chefredaktör.
Från tomt industriområde till ett nytt centralt bostadskvarter. Förvandlingen av området på bilden ligger helt rätt i tiden, skriver UT:s chefredaktör.Foto: Anton Hedberg

Hur pandemin kommer att påverka samhället är kanske den intressantaste framtidsfrågan vi har. Under drygt två års tid har svenskarnas levnadsmönster ändrats i grunden. När statiska faktorer som hur vi bor, hur vi arbetar och var vi åker på semester förändras – så ändras hela samhällsstrukturen.

Några av Sveriges skarpaste framtidsspanare finns på analysföretaget Kairos future. De släppte nyligen en rapport om ”Den nya geografin”. I denna inblick i framtiden finns det väldigt mycket som talar för Ulricehamn som stad.

Annons

Det konstateras inledningsvis att urbaniseringen av Sverige har skett i ett antal steg. 1970 bodde 85 procent av landets befolkning i städer och den andelen står sig i stort sett än idag.

De senaste 50 åren har vi inte sett en urbanisering som innebär att människor flyttar från landet till stan men väl en storurbanisering där flyttlassen går från mindre städer till andra städer i närheten av våra storstadsområden. Kairos future kallar detta för ”storurbanisering”. Områdena kring Stockholm, Göteborg och Malmö har de senaste 50 åren ökat med 50 procent. Övriga landet har ökat 10 procent.

Mitt i pandemin fanns det en tro att distansarbete och nedstängningar skulle ge landsbygden ett stort uppsving. Det målades upp en bild av en karavan från Stockholm till övergivna hus på landet där stressade stadsbor skulle hitta sig själva och ett nytt liv. Den bilden är av allt att döma överdriven. Folk behöver inte städerna i samma utsträckning som förr – men vill ändå ha dem inom räckhåll.

Kairos futures spaning nu är att distansarbetet är här för att stanna. Distansarbetet har dock visat sig ha nackdelar. Det troliga är att pandemin har lärt oss att det går bra att jobba utanför kontoret en viss tid men att ett sådant arbetssätt minskar kreativitet och prestation över tid. Vi människor är trots allt sociala varelser som behöver träffas och stöta tankar i fysiska möten.

Med en mix av arbete, från hemmet och på jobbet, så blir acceptansen för pendlingstid större. Det här gör att storstadsregionernas yttre gräns flyttas utåt. Det är intressanta fakta för Ulricehamn. För den som ska åka till jobbet fem dagar i veckan är Jönköping på gränsen och Göteborg för långt bort för de allra flesta. För den som ska göra resan två dagar i veckan fungerar det alldeles utmärkt.

Vi är på väg mot en tid där hela korridoren från Göteborg till Jönköping kan kallas för en storstadsregion och en arbetsregion. I den har Ulricehamn en central placering. Här finns också ett friluftsutbud som lockar, förhållandevis billiga bostäder och en trygghet som många familjer eftersträvar. Det är i ljuset av detta väldigt synd att tågplanerna verkar mer avlägsna än på länge.

”Vi är på väg mot en tid där hela korridoren från Göteborg till Jönköping kan kallas för en storstadsregion och en arbetsregion. I den har Ulricehamn en central placering.”
Henrik Erickson, chefredaktör

Den senaste veckan har det nya bostadsområdet Tegelbruket debatterats i UT:s spalter. Med tanke på ovanstående spaning så kunde läget inte vara bättre för ett ny stor stadsdel i Ulricehamn. Det är lätt att förstå att Byggarvid tycker att de sex år som gått sedan arbetet med detaljplanen påbörjades är för lång tid. När planen nu blir antagen under året så är tiden dock helt rätt.

Ulricehamn behöver fler centrala bostäder och områden som Linden (där Hökerum Bygg nu marknadsför det tredje huset) och Tegelbruket bidrar till att ytterligare förändra Ulricehamns bostadsmarknad. Allt fler kan tänka sig att bo i bostadsrätt och de här områdena lär locka både yngre att stanna kvar i Ulricehamn och äldre att sälja sina villor och hitta hem nedanför backarna i stan. Båda de här grupperna kan jobba, gå på restaurang och ta del av kultur i Borås, Jönköping och Göteborg. Det är städernas roll i framtiden, då våra handelsmönster snabbt förändras.

Till sist så måste den lilla protestaktion mot området Tegelbruket som syntes i UT under veckan betraktas som en av de märkligare i stan på senare tid. Såväl arkitekten, företaget Oddbirds och han som kallas ”Lången” lever alla på nya bostadsprojekt. Det är på sådana, i andra städer, de tjänar sitt levebröd. Det finns nog i grunden en förståelse hos dessa kring att öde industrimark kan bidra på ett bättre sätt, även på bakgården i Ulricehamn.

Annons
Annons
Annons
Annons