Annons

Lars Holmin (M): Köerna ska bort och vårdgarantin uppfyllas

Att inte tillåta fristående vårdaktörer i arbetet med att kapa vårdköerna skulle förvärra situationen ytterligare, skriver Lars Holmin (M) i sin slutreplik till Socialdemokraterna i debatten om vården i Västra Götalandsregionen.
Insändare • Publicerad 24 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att betala av vårdskulden kräver medveten och uthållig politisk styrning, skriver Lars Holmin (M) i sitt svar till Socialdemokraterna.
Att betala av vårdskulden kräver medveten och uthållig politisk styrning, skriver Lars Holmin (M) i sitt svar till Socialdemokraterna.Foto: isabell Höjman/TT

De socialdemokratiska regionpolitikerna Helén Eliasson och Håkan Andersson har rätt på en (1) punkt i sin replik (UT 21/7): Västra Götalandsregionen har, liksom övriga Sveriges regioner, en skuld till invånarna. Det är en vårdskuld som har byggts upp under de två år då covid-vården fick sättas främst och andra behandlingar fick stå åt sidan. Vårdskulden innebär smärta och lidande för flera patienter som inte har kunnat få den vård de behöver.

Moderaterna fast beslutna om att åtgärda denna besvärliga situation. Köerna ska bort. Vårdgarantin ska uppfyllas och den ska på sikt överträffas.

Annons

Att åtgärda det uppdämda vårdbehovet låter sig emellertid inte göras genom att planlöst kasta pengar på det. Det kräver medveten och uthållig politisk styrning. Skattebetalarnas medel ska användas för att betala sådana åtgärder som verkligen genererar mer vård och leder till kortare köer. Socialdemokraternas enfaldiga politik medför att förbrukningen av skattebetalarnas pengar ökar, utan att åstadkomma mer sjukvård och kortare köer som motprestation. Att de dessutom vill hindra fristående vårdaktörer från att ge människor behövlig vård skulle förvärra situationen ytterligare.

”Socialdemokraternas enfaldiga politik medför att förbrukningen av skattebetalarnas pengar ökar, utan att åstadkomma mer sjukvård och kortare köer som motprestation.”

Västra Götaland besitter inte något ymnighetshorn att ösa ur. Resultaten har under de senaste åren understigit de nivåer som statsmakten anvisat för god ekonomisk hushållning. För detta har Socialdemokraterna ett tungt ansvar som med hjälp av den övriga oppositionen har tvingat fram årliga beslut om avskrivningar av underskott. Nu budgeterar de dessutom för att driva regionen med över 700 miljoner kronor i förlust.

Med detta försämrar de förutsättningarna att klara kommande, nödvändiga investeringar med egna medel. De begränsar utrymmet för att bemästra ekonomiska kriser och skenande kostnadsökningar. De konsumerar tanklöst regionens kapital och försvagar dess ekonomiska ställning.

Eliassons och Anderssons visar vägen mot en ekonomi i fall. Den leder ofrånkomligen till skattehöjningar. Att hävda annat vore att lura väljarna.

Lars Holmin (M),

regionråd, Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons