Annons

Socialdemokraterna: Skrämselpropaganda om vården från Lars Holmin (M)

Socialdemokraterna svarar på Lars Holmins svar om vården i regionen som publicerades i UT den 16 juli.
insändare • Publicerad 21 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är ingen utopi med en god arbetsmiljö, bra scheman och löner som matchar resten av landets. Det är en prioriteringsfråga”, skriver företrädare för Socialdemokraterna i ett svar till moderaternas Lars Holmin.
”Det är ingen utopi med en god arbetsmiljö, bra scheman och löner som matchar resten av landets. Det är en prioriteringsfråga”, skriver företrädare för Socialdemokraterna i ett svar till moderaternas Lars Holmin.Foto: Niklas Laurin/Region Skåne

Tack vare statsbidrag som den socialdemokratiska regeringen skickat till vår region för att vi bland annat ska korta vårdköerna, så har regionen de tre senaste åren ett samlat överskott på 5,5 miljarder kronor. Det är skattepengar som är avsedda till vården och som inte skall samlas centralt. Ett konkret exempel är att av de senaste 700 miljoner kronor som staten avsatt till kökortning så fick SÄS inte en krona! Det får gärna moderaten Lars Holmin förklara.

Istället höjer han tonläget ungefär som moderaterna gör nationellt. Man tänker närmast på populistisk retorik och inslag med beskyllningar och skrämselpropaganda.

Annons

Vi tycker det är tråkigt att debatten inte är mer konstruktiv och seriös. Lars Holmin (M) exemplifierar den låga nivån med att skriva att vi döljer en skattehöjning. Holmin får det att låta som att det är hans pengar som ska sparas i stora överskott i Västra Götalandsregionen. Nej, det är en skuld vi har till invånarna för att få vård och pengarna har S-regeringen skickat.

Att i det läget kalla oss för ansvarslösa får oss att småle! Det visar att Lars Holmin har en hel del kvar att lära för att på riktigt kunna aspirera på att vara regionens högsta politiska ledare.

”Den viktigaste frågan är att invånarna i vår region får den vård de har rätt till. Idag väntar 115 000 personer i vårdkö – samtidigt presenterar Moderatledningen en budget som innebär en besparing på 825 miljoner kronor på hälso- och sjukvården.”

Den viktigaste frågan är att invånarna i vår region får den vård de har rätt till. Idag väntar 115 000 personer i vårdkö – samtidigt presenterar Moderatledningen en budget som innebär en besparing på 825 miljoner kronor på hälso- och sjukvården. Att prioritera dyrköpt privatvård med kortsiktiga avtal är inte lösningen efter flera år av mörka rubriker om vårdköer som dubblerats, personalbrist, arbetsmiljöproblem, konstanta överbeläggningar och löner under rikssnittet.

Det är ingen utopi med en god arbetsmiljö, bra scheman och löner som matchar resten av landets. Det är en prioriteringsfråga. Pengar finns, och vi socialdemokrater ser ödmjukt på en framtid av hårt och långsiktigt arbete för att invånarna i Västra Götaland ska få god och jämlik vård – och att personalen får göra sitt jobb i en attraktiv arbetsmiljö. Synd att de ideologiska skygglapparna gör att moderaterna fastnar skattedebatten istället för att på riktigt ta tag i regionens utmaningar.

Det är anmärkningsvärt att M-ledningen menar att vi inte har råd med detta, med stora överskott. Vi socialdemokrater är bestämt övertygade det vi inte har råd med är vårdköer och personalflykt.

Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Marknadsexperimentet som Moderaterna sysslat med i åtta år fungerar inte och måste få ett stopp. Alla ska få vård i tid – Västra Götalandsregionen kan bättre.

Helèn Eliasson (S)

Håkan Andersson (S)

Annons
Annons
Annons
Annons