Annons

Hur många blir kvar när kyrkans barntimmar är slut?

Therese Tidebrink svarar här på Tommy Fjällströms första inlägg i debatten om kyrkans roll.
Insändare • Publicerad 15 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur många barn blir kvar i kyrkan när kyrkans barntimmar är slut, undrar insändarskribenten.
Hur många barn blir kvar i kyrkan när kyrkans barntimmar är slut, undrar insändarskribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

Tommy Fjällström funderar i sitt inlägg på varför Svenska kyrkan endast tycks besökas av seniorer och småbarn. Han anser att kyrkan tappar en generation om jag förstår honom rätt.

Annons

Småbarn gillar ju pyssel och musik, de är ju ganska enkla på det sättet och trivs i såna miljöer (därmed inte sagt att de vill ha påtvingad religion, vilket väl egentligen är slutmålet för kyrkan?). Och hur många blir kvar när kyrkans barntimmar är slut? Ganska få gissar jag!

”Gamla traditioner, något som inte förändrats i ett samhälle där nästan allt annat ständigt förändras? Trygghet att veta att kyrkan alltid är densamma.”

Seniorerna då? Gamla traditioner, något som inte förändrats i ett samhälle där nästan allt annat ständigt förändras? Trygghet att veta att kyrkan alltid är densamma. Man kan sångerna.

Eventuellt spelar tro in hos vissa, naturligtvis. Kanske fyller det även en social funktion? Tankarna och anledningarna till detta är nog mångfacetterade och otroligt många. Alla har sin åsikt!

En viktig faktor enligt min uppfattning är forskning och vetenskap, samt människors tillgång till densamma, har en viss påverkan på gudstron, eller snarare bristen på densamma.

Therese Tidebrink

Annons
Annons
Annons
Annons