Annons

Dålig beskrivning av biologisk mångfald och rovdjurens roll i Ulricehamns Tidning

Ulricehamns Tidning saknar ett budskap om vad biologisk mångfald innebär, skriver Nils R Larsson i en reaktion på chefredaktör Henrik Ericksons krönika om vargen i lördags.
Insändare • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nils R Larsson reagerar på vad han tycker är en partisk beskrivning av naturens balans i Ulricehamns Tidning.
Nils R Larsson reagerar på vad han tycker är en partisk beskrivning av naturens balans i Ulricehamns Tidning.Foto: Jan Bärtås

Till slut var jag tvungen på att reagera på chefredaktören och hans tidnings mycket partiska beskrivning av naturens balans i vår kommun. Jag är och kommer aldrig att agera på sociala medier, min uppfattning om sakers tillstånd delger jag här och nu. Inget trams, raka rör med vår natur för ögonen.

Erickson ifrågasätter ”topp-predatorer” som bättre ersätts av mänskliga jägare. Var går gränsen? Gäller det alla rovdjur? Jägarna vill ju i gemen inte ha lo, räv, utter, varg, örn, glada, hök eller utter. Du blir mycket lätt en jägarmegafon om du inte är väldigt tydlig med ditt budskap.

Annons

2022 bäddade för ett rovdjurshat!

Själv har du medarbetare som rapporterar rovdjursobservationer med kommentaren ”verkar helt orädd för människor” som relevans. Så vi skall alltså vara rädda så fort vi vi ser ett rovdjur? Anfaller vargen människor eller är det en slutsats som dras i Ulricehamns kommun fastän fakta saknas världen över? Kommer örnen att angripa, kommer lodjuret efter oss? Tänk efter vad du faktiskt skriver Erickson. Finns fakta om angrepp på människor? Rädsla som späs på och påverkar människors liv om något.

Finns det heller ingen fara med tvåbenta jägare? Läs om mannen i Mullsjö som i höstas ifrån sitt fönster sköt mot vad han tyckte var en räv, men i själva verket sköt en mamma i foten och var en en hårsmån att träffa hennes lilla dotter i barnvagn!

Min största kunskap kring rovdjuren har jag fått av mina vänner eftersöksjägarna i Sjuhärad. Jägare som bryr sig om djuren och gör ett fantastiskt arbete. Dem stöttar jag 365 dagar om året om de bedömer att skyddsjakt på rovdjur behövs! Då tar vi bort dem som verkligen skadar våra tamdjur!

”Biologisk mångfald anses över hela världen vara essensen och förutsättningen för vår fortsatta överlevnad, men för all del har Ulricehamn en egen väg så är det upp till bevis. Annars slocknar nog lampan för all framtid.”

Vidare har Ulricehamns Tidning tyvärr ett budskap med avsaknad av vad biologisk mångfald innebär ur ett annat perspektiv än jägarnas. Denna avsaknad av information är rent klandervärd och märklig att Gota Media-koncernen som ägare låter det vara så. Jämför med vad Borås Tidning faktiskt åstadkommer. Likväl beskrivningen i LRF:s anda att den som äger skog inte har ett ansvar för att mångfalden bevaras utan detta skall staten betala! Köper man skog måste det väl för djävulen ingå att man står upp för biologisk mångfald? Ta dig ut i skogen, tänk och lyssna. Fågelsång finns nästintill inte, är inte detta ett alarm så säg?

Du Henrik är även ansvarig för en tidning i en kommun med största ambition att uppträda på de största skidtävlingarnas estrad. En estrad med jordens överlevnad för ögonen. I andan av detta även en kommun som mer än allt vill tävla i toppen av allt där det tävlas kan. Biologisk mångfald anses över hela världen vara essensen och förutsättningen för vår fortsatta överlevnad, men för all del har Ulricehamn en egen väg så är det upp till bevis. Annars slocknar nog lampan för all framtid.

Du är också välkommen att berätta för mig var i Villastaden vargarna springer då jag trots många års boende här inte vet om detta. Upplevda bekymmer måste vi ta hand om på nödvändigt sätt och inte skrämmas kring.

Hoppas också slippa se dig likt Ebba Busch skjuta på en bunden hjortkalv på Youtube i syfte att ge sympati åt landsbygden och dina läsare. Istället hoppas jag att vi gemensamt kan kämpa för den största möjliga mångfald vår natur behöver för vår överlevnad. Där har rovdjuren sin rättmätiga plats.

Nils R Larsson

Annons
Annons
Annons
Annons