Annons

Bengt-Olof Foss: Vilket land står på tur att ”befrias” efter Ukraina?

Västvärlden har nu en möjlighet att markera. För vad skulle hända om väst inte försåg Ukraina med vapen och olika former av stöd? frågar sig Bengt-Olof Foss i sitt svar till Arne Sjögren.
insändare • Publicerad 16 september 2023 • Uppdaterad 17 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad skulle hända om västvärlden inte försåg Ukraina med vapen och olika former av stöd? skriver Bengt-Olof Foss. Bilden visar hur ukrainska soldater utbildas av svensk militär på stridsfordon 90.
Vad skulle hända om västvärlden inte försåg Ukraina med vapen och olika former av stöd? skriver Bengt-Olof Foss. Bilden visar hur ukrainska soldater utbildas av svensk militär på stridsfordon 90.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur tänkte du nu Arne?

”De enda som tjänar på kriget är vapenindustrin, alla andra är förlorare”, skriver Arne Sjögren i sin insändare i UT och uppmanar västvärlden att sluta skicka vapen till Ukraina.

Annons

Så sant. Men verkligheten är betydligt mer komplicerad.

Arne Sjögren. Känd för sitt sociala engagemang och rättvisepatos har uppenbarligen missat något väsentligt. Rysslands angrepp på en suverän stat är inget annat än ett grovt folkrättsbrott. Det började med Krim 2014. ”Västvärlden” teg. Några år senare Ukraina.

Jag kan inte undgå att se skrämmande likheter med vad som utspelade sig i Tyskland under 1930-talet. Hitlers anspråk på Sudetenland, då tillhörande Tjeckoslovakien, bekräftades och avträddes 1938 vid den sk Munchenöverenskommelsen. ”Fred i vår tid” utropade den engelske premiärministern Neville Chamberlain när han återvände till London. Allt för att blidka ett allt aggressivare Tyskland och deras krav på ”Lebensraum”. Hitler försäkrade att hans territoriella anspråk därmed skulle vara uppfyllda. Idag vet vi vad Hitlers löften var värda och ”västvärldens” aningslöshet kom att innebära. Den 1 september 1939 var Hitler redo för nästa steg. Invasionen av Polen. Av Hitler beskrivet som ett svar på polska attacker på tyska gränsposteringar. Den 27 september kapitulerar den polska armén.

Det är oundvikligt att inte göra en jämförelse med dagens makthavare i Kreml. ”Små gröna män” kallades de ryska specialtrupper, utan nationalbeteckning på sina uniformer, som tog kontroll över Krim 2014. Krimhalvön är en del av den suveräna staten Ukraina och har så varit sedan 1954.

Den 24 februari 2022 anföll Ryssland Ukraina. Återigen är det territoriella krav som ligger bakom angreppet på Ukraina. Ukraina är en del av Ryssland och har så alltid varit påstår makthavarna i Kreml. Nu är det Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som skall ”befrias” från de nazistiska ledarna i Kiev och Ukraina.

”Tror du att Rysslands anspråk på hela eller delar av Ukraina skulle upphöra?”

Vilket land står på tur att ”befrias” efter Ukraina? Moldavien och eller Georgien? Exempel på två länder som uttryckt viljan att närma sig ”västvärlden” och medlemskap i EU.

Rysslands anfallskrig på Ukraina tenderar att bli långvarigt. Militärstrategerna runt tsaren i Kreml visar sig inte vara så kompetenta som de vill framstå. Inte minst bedömningen att Kiev skulle falla i ryska händer på någon vecka visade sig komma på skam.

Västvärlden har nu en möjlighet att markera. För vad skulle hända om västvärlden inte försåg Ukraina med vapen och olika former av stöd? Tror du att Rysslands anspråk på hela eller delar av Ukraina skulle upphöra? Vem skulle i så fall sluta förse Ryssland med vapen och utrustning? Nordkorea? Kina? Iran? Har dessa diktaturstater någon gång visat intresse av att få slut på kriget?

Länge nog lät ”västvärlden” sig luras av Kremls vilja till fredligt samarbete med väst.

Men sanningen är att inget har förändrats.

Annons

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons