Annons

Bengt-Olof Foss: Jag känner oro med nuvarande befälhavare bakom rodret

Bengt-Olof Foss pekar mot Svenskt Näringsliv och tidigare moderata regeringar i frågan om antalet passagerare på Moder Svea.
insändare • Publicerad 31 oktober 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt-Olof Foss ser ett Moder Svea-skepp som seglar runt under en kapten han inte vill kalla för riktigt sjöbjörn. Bilden visar när statsminister Ulf Kristersson (M) besökte militärövningen Aurora 23.
Bengt-Olof Foss ser ett Moder Svea-skepp som seglar runt under en kapten han inte vill kalla för riktigt sjöbjörn. Bilden visar när statsminister Ulf Kristersson (M) besökte militärövningen Aurora 23.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Likt en marinmålare, som gärna återger ett upprört hav och skeppens kamp mot vågorna, beskriver Tommy Fjällström regalskeppet Moder Sveas kamp mot elementen. En intressant beskrivning som inte riktigt når de holländska mästarnas klass. Men ett bra försök.

Oförmåga (eller ovilja) att se resultatet av en alltför generös inställning till antalet passagerare kan vi hitta några år tillbaka i tiden. Sveriges näringsliv genom bland annat Leif ”Vad har jag fått för pengarna” Östling var en högljudd kritiker mot den dåvarande regeringens invandringspolitik. Svenskt Näringsliv jagade billig arbetskraft och tryckte på och ville göra det lättare att mönstra på Moder Svea. Kapten Carl ”Den enda vägen” Bildt lyssnade, trodde sig veta bäst och lyckades med konststycket att tränga in alldeles för många passagerare i redan överfyllda hytter långt under däck. Kapten Bildt tyckte detta var så viktigt att han till och med lät stifta en lag om detta. I folkmun kallad EBO-lagen.

Annons

Tyngden från passagerarna och den enligt erfaret sjöfolk felaktiga placeringen av Moder Sveas passagerare kom starkt att påverka fartygets sjöduglighet. Detta var något som kapten Bildts efterträdare vid rodret hade att hantera. Men inte blev det bättre när en av hans lättmatroser, Fredrik ”Öppna era hjärtan” Reinfeldt, avancerade till kapten och tyckte att vi kan nog pressa in ytterligare några passagerare i de redan överfulla hytterna.

”Fick han bestämma skulle han nog försöka ”flagga ut” hela Moder Svea.”

Trots sina brister ser jag framför mig ett av världen bästa skepp. Oro känner jag med den nuvarande befälhavaren bakom rodret. Ingen ”sjöbjörn” precis. Fick han bestämma skulle han nog försöka ”flagga ut” hela Moder Svea. Med en löpande order om att vara ansvarig för att kölsvinet matas regelbundet måste han regelbundet lämna bryggan och ge sig under däck vilket är riskabelt. Mycket till hjälp kan han inte räkna med från sina kollegor på bryggan. Befälens kvinnliga representant ses mest hålla till i kabyssen. Kanske letar hon efter en falukorv? Befälhavarens storväxte kollega ses mest, lätt förvirrad, vandra omkring på däck med en vattenkanna i handen letande efter kompassrosen som han blivit ombedd att vattna.

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons