Annons

Förhoppning om en sjöduglig Moder Svea med kapten Kristersson

Min förhoppning är nu att kapten Kristersson tillsammans med sina medhjälpare ska göra Moder Svea sjöduglig, skriver Tommy Fjällström i sin insändare.
insändare • Publicerad 19 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moder Svea pryder riksdagshuset i Stockholm.
Moder Svea pryder riksdagshuset i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En gång i tiden seglade det stolta regalskeppet Moder Svea på våra världshav. Högt aktad och respekterad i övriga världen. Såväl krig som farliga grund undveks skickligt av besättningen.

Kaptener som exempelvis Tage Erlander och Torbjörn Fälldin styrde skeppet med säker hand. De hade lite olika idéer om färdriktningen men satte alltid passagerarnas välmående i främsta rummet.

Annons

År 2014 hände något som kom att påverka Moder Sveas framtid på ett negativt sätt. Kaptenen Fredrik Reinfeldts tal till passagerarna gick inte hem. ”Vi måste öppna våra hjärtan och lägga ut landgången till alla som vill komma ombord.”

Ingen hänsyn togs till att skeppet hade begränsningar i både storlek och sociala resurser. En majoritet av passagerare valde då en ny besättning. Efter en hel del turer utsågs Stefan Löfven som ny ansvarig kapten.

För att Moder Svea skulle framföras miljövänligt valde han två personer som skulle sköta detta. Då Löfven saknade kunskap om hur Moder Svea skulle navigeras började problemen hopa sig.

Det blev inte bättre av att skeppet började kantra åt vänster på grund av sina medhjälpare. Kapten Löfven tappade alltmer kontrollen över läget och problemen eskalerade! Han såg inte grunden komma vilket gav upphov diverse grundstötningar.

När Moder Svea börjar ta in vatten lämnar kapten Löfven över till Magdalena Andersson.

Den forne svetsaren Löfven hade då insett att det var lättare att svetsa samman plåt än att svetsa samman passagerarna.

Inga reparationsförsök görs av kapten Magdalena vilket gör att problemen ökar ytterligare. Ömsesidig respekt för liv och egendom har sedan länge spolats överbord.

En frustration börjar sprida sig bland fler och fler passagerare.

Majoriteten av dem protesterade i september 2022 sedan skeppet gått hårt på grund. Dessutom skjutet i sank både bildligt och bokstavligt!

”Till sin hjälp har de också Jimmy Åkesson som dock inte ingår i besättningen. Han lovar att hjälpa till med bärgningsarbetet av Moder Svea.”

Ulf Kristersson står nu inför en tuff utmaning då han väljs som ny kapten. Skadorna besiktigas tillsammans med Ebba Busch och Johan Persson. Till sin hjälp har de också Jimmy Åkesson som dock inte ingår i besättningen. Han lovar att hjälpa till med bärgningsarbetet av Moder Svea.

Annons

Kravet är medbestämmande hur detta bärgningsarbete ska gå till. En haverikommission bildas där Åkesson ska bistå Kristersson, Busch och Persson.

Den förra kaptenen Magdalena Andersson har hittills frånsagt sig allt ansvar för Moder Sveas haveri. Hysteriskt anklagar hon i stället den nya besättningen för ett saktfärdigt arbete. ”Ni lovade ju passagerarna att reparera skeppet omgående när ni fick kontrollen över det” är hennes kommentar.

Inte ett enda spår av självkritik finner man hos den förre kaptenen och hennes medhjälpare.

Jag röstade på Socialdemokraterna en gång i tiden innan jag valde Moderaterna. Det finns bra saker i Socialdemokraternas partiprogram. Dock saknas kompetensen hos deras företrädare att lyfta fram dessa.

Min förhoppning är nu att kapten Kristersson tillsammans med sina medhjälpare ska göra Moder Svea sjöduglig. Skeppet behöver en omfattande reparation för att det ska bli så. Nya lagar ombord måste anpassas till verkligheten. Därför krävs det verklighetsförankrade personer som ska ombesörja detta. Nya informationskanaler måste skapas för att få passagerarnas hörsamhet. Många av dagens talespersoner i våra olika forum saknar ju helt genomslagskraften. Tomma ord som inte resulterar i någonting alls.

Sååå... Nu får vi hoppas att Moder Svea kan repareras så att vi åter kan segla med stolthet på världshaven! Det var länge sedan det gjordes!

Passageraren Tommy Fjällström, Gällstad

Annons
Annons
Annons
Annons