Annons

Åsa Odén: Centralortsfokuserad politik polariserar i en landsbygdskommun

”Tills dess att partiet fått in fler perspektiv än centralortens i partibubblan, så är det än viktigare att faktiskt lyssna på människor med andra erfarenheter än de egna, och att försöka sätta sig in i vardagen för människor med förutsättningar som skiljer sig från de en själv är van vid. Jag upplever inga sådana ansatser hos NU”, skriver Åsa Odén i sitt svar till Nya Ulricehamn.
Publicerad 24 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya Ulricehamn förstår inte förutsättningarna för de som bor utanför centralorten, skriver Åsa Odén i sitt svar till partiet.
Nya Ulricehamn förstår inte förutsättningarna för de som bor utanför centralorten, skriver Åsa Odén i sitt svar till partiet.Foto: FREDRIK PERSSON

Nya Ulricehamn (NU) säger sig förstå problemen som det nya upptagningsområdet orsakar, men visar samtidigt att de inte har förstått alls. Problematiken jag beskrivit i mina två insändare blir reducerad till ”barnens kvällsaktiviteter”, och den skillnad beslutet innebär blir i partiets ögon ingen skillnad alls.

Jag blir lite orolig… Skriver jag så otydligt, eller finns det en politisk ovilja att ta in kritiken? Menar NU att det är toppen för alla som bor på landet att det finns en högstadieskola i Timmele? Är det NUs landsbygdsperspektiv?

Annons

Låt mig vara tydlig: det har noll värde för oss att det ligger ett högstadium i Timmele. Däremot har det säkert ett värde för invånarna i Timmele att det finns en skola där.

Jag menar inte att Ätradalsskolan bör läggas ner. Jag menar att det är orimligt att vår situation ska försvåras på grund av att vissa partier genomdriver ideologiska beslut som här får till följd att våra barn måste ”rädda” skolan.

Låt mig vara ännu mer tydlig: det bor folk utanför det centrala stråk i norr-södergående riktning där av en händelse i princip alla kommunens skolor är belägna. Vi bor i den östra delen av kommunen (en bra bit söder om RV40), och här finns ingen skola. Hade det funnits det så hade våra barn kunnat gå där, och det hade haft ett värde för oss då det inneburit mer flexibilitet i och med närheten till hemmet. Fram tills nu har dock våra barn varit hänvisade till högstadiet i Ulricehamn, och det är de förutsättningar vi lagt upp vår planering efter under många år.

Men nu har NU varit med och drivit igenom beslutet att våra barn, istället för att få gå på en av två nya skolor i Ulricehamn, ska skjutsas från landsbygd till landsbygd långt ifrån hemmet, för att de tvunget måste inkluderas i elevunderlaget för skolan på en ort vi inte har någon anknytning till. Som små pjäser. Eller siffror.

”När jag pratar med människor på landet om sådana här frågor så får jag ofta en axelryckning till svar: det spelar ingen roll vad en gör. Den inställningen är det ni politiker som skapar, för med ageranden som i det här ärendet, är det lätt att känna sig perifer.”

Det kanske inte låter som en stor sak för människor som inte befinner sig i skolbarnsåren, eller som har nära till det mesta, men verkligheten är att vår vardag i mångt och mycket kretsar runt att få logistiken att gå ihop, med tanke på tid, ekonomi och miljö. Läget skulle underlättas när barnen började högstadiet, men våra politiker har nu tagit bort dessa möjligheter och istället försämrat situationen framåt, och jag undrar: finns det ingen politiker som kan relatera till det jag beskriver?

NU eftersökte nyligen personer utanför centralorten som vill engagera sig i partiet. Det är toppen att de vill bli mer representativa! Tills dess att partiet fått in fler perspektiv än centralortens i partibubblan, så är det än viktigare att faktiskt lyssna på människor med andra erfarenheter än de egna, och att försöka sätta sig in i vardagen för människor med förutsättningar som skiljer sig från de en själv är van vid. Jag upplever inga sådana ansatser hos NU.

När jag pratar med människor på landet om sådana här frågor så får jag ofta en axelryckning till svar: det spelar ingen roll vad en gör. Den inställningen är det ni politiker som skapar, för med ageranden som i det här ärendet, är det lätt att känna sig perifer. Med ett medborgarförslag om att landsbygdssäkra kommunala beslut, som i torsdags blev remitterat till kommunstyrelsen för besvarande, försöker jag få upp ämnet på agendan. Jag hoppas få se en politisk uppslutning runt och förståelse inför att centralortsfokuserad politik alienerar och polariserar, särskilt i en landsbygdskommun, och att frågan är viktig. För att politiken ska visa att den är relevant även för människor på landet, så förutsätter jag också att det inte bara stannar vid fina ord utan att det visar sig i handling, så som att det starkt kritiserade beslutet om ändrade upptagningsområden omprövas.

Åsa Odén

Annons
Annons
Annons
Annons