Annons

Arne Sjögren: Misstag att se antisemitism från muslimer som det enda hotet

Om vi ser antisemitismen från muslimer som det enda hotet mot judar riskerar vi att inte uppmärksamma den växande hotet från högerextremister, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet.
insändare • Publicerad 20 november 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Synagogan i Göteborg utsattes 2017 för en attack. Efteråt placerades blommor och pappershjärtan upp på grindarna till byggnaden.Foto: Nora Lorek / TT / kod 9200
Synagogan i Göteborg utsattes 2017 för en attack. Efteråt placerades blommor och pappershjärtan upp på grindarna till byggnaden.Foto: Nora Lorek / TT / kod 9200Foto: Nora Lorek/ TT

Vänsterpartiet driver – till skillnad från Mattias Bengtssons eget parti – en konsekvent linje om Israels ockupation av Palestina, där vi kritiserar övergrepp, inklusive Hamas brott mot människor i såväl Palestina som Israel.

Annons

Dåvarande överintendent Ingrid Lomfors vid Forum för levande historia intervjuades i Göteborgsposten 2020-03-1. Hon är historiker och var vid tillfället överintendent vid Forum för levande historia. Hon säger följande:

”Det finns anledning till oro. Vi vet från historien att hatet mot judar också slår mot andra grupper i samhället. Därför är det särskilt angeläget att bekämpa antisemitismen med rätt medel och insatser. Det är viktigt att skilja mellan anti-judiska hatbrott och attityder och fördomar. Vi måste också bekämpa islamofobi samtidigt som vi bekämpar antisemitism. En förenklad och generaliserande diskussion av en komplex fråga vinner ingen på. Det gynnar inte det gemensamma arbetet med att förebygga och motverka antisemitism i Sverige”

Sedan 2010-talet har flertalet dödliga terroristattentat mot judiska mål i Europa, utförts av förövare med islamistisk ideologi. Vid flera tillfällen i Frankrike och i Köpenhamn 2015 dödade en muslimsk terrorist en ung dansk säkerhetsvakt. I Göteborg 2017 kastade tre unga muslimska män en brandbomb mot synagogan.

”Flera studier visar att just högerextrema och nazistiska rörelser är på frammarsch, inte bara i större delen av Europa utan även i USA.”

Ändå är det ett stort misstag att se antisemitism från muslimer som det enda stora hotet mot judar. Om vi skuldbelägger en viss invandrargrupp så finns risken att vi inte uppmärksammar hotet från högerextremister. Brottsförebyggande rådet menar i sin senaste studie av antisemitiska hatbrott, att den radikal-nationalistiska miljön är den mest framträdande bakom antisemitiska hatbrott i Sverige.

Flera studier visar att just högerextrema och nazistiska rörelser är på frammarsch, inte bara i större delen av Europa utan även i USA. Den är ett hot mot judar, lika mycket som den är ett hot mot det demokratiska samhället. På senare år har flera attentat mot judiska mål i USA begåtts av gärningsmän med radikal-nationalistiska motiv. Dödskjutningen vid synagogan i Halle, Tyskland hösten 2019, begicks också av en man med nazistiska motiv. När inga judar fanns att mörda sköt han ihjäl andra oskyldiga som kom i hans väg.

Den högerextreme terroristen och massmördaren Anders Behring mördade 77 människor på Utöya och i regeringskvarteren i Oslo i juli 2011.

Vi får inte glömma att det var nazister som hade utrotningsläger där de gasade ihjäl flera miljoner människor främst judar, politiska motståndare och romer.

Arne Sjögren.
Arne Sjögren.Foto: Pernilla Rudenwall

Arne Sjögren

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons