Annons

Arne Sjögren: Experter varnar för antisemitismen inom högerextrema grupper

Misstolkar du min text medvetet? undrar Arne Sjögren (V) i sitt svar till Staffan Engblom (KD) som får avsluta debatten i UT om antisemitism.
Insändare • Publicerad 5 december 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vet från historien att hatet mot judar också slår mot andra grupper i samhället”. Arne Sjögren citerar Ingrid Lomfors i sitt svar.
”Vi vet från historien att hatet mot judar också slår mot andra grupper i samhället”. Arne Sjögren citerar Ingrid Lomfors i sitt svar.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Nu ska jag försöka att förklara för dig vad jag skrev i artikeln och att jag har bra referenser vilket du kan se om du läser artikeln. Du har tydligen inte förstått innehållet eller misstolkar du artikeln medvetet?

Annons

Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. I min artikel citerade jag Ingrid Lomfors. Hon intervjuades i Göteborgsposten 2020-03-11. Hon är historiker och var vid tillfället överintendent vid Forum för levande historia. Citat ”Det finns anledning till oro. Vi vet från historien att hatet mot judar också slår mot andra grupper i samhället. Därför är det särskilt angeläget att bekämpa antisemitismen med rätt medel och insatser. Det är viktigt att skilja mellan anti-judiska hatbrott och attityder och fördomar. Vi måste också bekämpa islamofobi samtidigt som vi bekämpar antisemitism.”

Om man har en förenklad och generaliserande diskussion så gynnar det inte arbetet, med att förebygga och motverka antisemitism i Sverige.

”Om man har en förenklad och generaliserande diskussion så gynnar det inte arbetet, med att förebygga och motverka antisemitism i Sverige.”

Jag citerar Ingrid Lomfors vidare: ”Sedan 2010-talet har flertalet terroristattentat mot judiska mål i Europa, utförts av förövare med islamistisk ideologi. Vid flera tillfällen i Frankrike och i Köpenhamn dödade en muslimsk terrorist en ung dansk säkerhetsvakt. I Göteborg 2017 kastade tre unga muslimska män en brandbomb mot synagogan. ” Hon fortsätter: ”Ändå är det ett stort misstag att se antisemitism från muslimer som det enda stora hotet mot judar. Om vi skuldbelägger en viss invandrargrupp så finns risken att vi inte uppmärksammar hotet från högerextremister.”

”Brottsförebyggande rådet menar i sin senaste studie av antisemitiska hatbrott, att den radikal-nationalistiska miljön är den mest framträdande bakom antisemitiska hatbrott i Sverige.”

Enligt Lomfors visar många studier på att just högerextrema och nazistiska rörelser är på frammarsch i större delen av Europa och även i USA. ”Den rörelsen är ett hot mot judar, lika mycket som den är ett hot mot det demokratiska samhället” Exempel på detta: ”På senare år har flera attentat mot judiska mål i USA begåtts av gärningsmän med radikal-nationalistiska motiv. Dödsskjutningen vid synagogan i Halle, Tyskland hösten 2019, begicks också av en man med nazistiska motiv. När inga judar fanns att mörda sköt han ihjäl andra oskyldiga som kom i hans väg.”

Med ledning av historiska händelser och att Ingrid Lomfors påpekade i intervjun med GP att högerextrema och nazistiska rörelser är ett hot mot judar och lika mycket ett hot mot det demokratiska samhället, skrev jag om Norges högerextreme massmördare Anders Behring som mördade 77 människor på Utöya och i regeringskvarteren i Oslo i juli 2011som exempel på det hot som högerextrema och nazister utgör.

Behring mördade ungdomar vilka var hans politiska motståndare. Han mördade socialister.

Andra exempel om nazister är från andra världskriget: Nazister hade utrotningsläger där de gasade ihjäl flera miljoner människor främst judar, politiska motståndare och romer.

Arne Sjögren

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons