Annons
Nyheter

Åsundsholm blir regeringsfråga

Det blir ingen tvångsinlösen av marken inne på Åsundsholms golfbana, enligt beslut av länsstyrelsen. Men Åsundsholms Golf AB ger inte upp utan vänder sig nu till regeringen.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2010

I april förra året beslutade Ulricehamns kommun att anta en fastighetsplan för de två fastigheter som berörs av Åsundsholms golfbana.

Fastighetsplanen är en förutsättning för att de ursprungliga planerna på golfbana ska kunna förverkligas.

Annons

Anläggningsarbetet pågår som bäst. I dagsläget är tolv hål redan klara och används för spel. Ytterligare hål är på gång. Några av dessa ligger i direkt anslutning till den omdiskuterade fastigheten.

Ett av de sista hindren för att fullfölja anläggningen är att komma överens med fastighetsägaren om förvärv av dennes mark. Det handlar om ett mindre område som ligger inne på den blivande golfbanan.

Enligt gällande detaljplan ska en överenskommelse göras.

Men så har inte skett varför en så kallad fastighetsplan upprättats. Enligt den ska fastigheten föras över till ägarna till golfbanan. Antingen frivilligt eller med tvång.

Men fastighetsplanen överklagades och nu har länsstyrelsen gett bakläxa för Ulricehamns kommuns beslut om planen.

Länsstyrelsen anser att det inte gjorts någon avvägning mellan de olika intressena som här står emot varandra, då detaljplanen antogs. När tvångsåtgärder kan bli aktuella i ett detaljplaneärende ska en sådan avvägning göras, skriver länsstyrelsen, som hänvisar till utgången i ett liknande mål.

Länsstyrelsen anser dessutom att de fördelar som kan vinnas med fastighetsplanen inte överväger de olägenheter som planen orsakar ägaren till den aktuella fastigheten.

Beslutet i länsstyrelsen har överklagats till regeringen.

Åsundsholms Golf AB skriver i sitt överklagande att fastighetsplanen är nödvändig för golfbanans nuvarande hål 16 och 17. Planen är också nödvändig för golfbanans framtida utveckling.

Om ett köp av Sjöred 1:5 inte kan genomföras får det en rad negativa konsekvenser för golfbanan.

Annons

– Länsstyrelsens beslut påverkar inte anläggandet av hål 16 och 17 mer än att hål 17 blir något kortare. Men vi vill naturligtvis ha möjlighet att fullfölja hål 17 som planerat, säger Martin Gunnardo, en av dem som står bakom Åsundsholms Golf AB.

Bakgrund

Den fastighet (Sjöred 1:5) som hamnat i skottgluggen vad gäller planerna på golfbana i Finnekumla var för några år sedan föremål för försäljning.

Men inte till dem som vill bygga golfbanan. Istället är det en privatperson i Tranemo som köpte den 0,5 hektar stora tomten.

Köpeskillingen blev 750 000 kronor. Det kan noteras att fastigheten vid tillfället hade ett taxeringsvärde om 1000 kronor. Marken består i huvudsak av åker, och fastigheten är belägen inne på det blivande golfbaneområdet.

Vidare saknas byggrätt.

Privatpersonens ombud har parallellt med överklagandet av beslutet om fastighetsplan diskuterat en möjlig försäljning av den aktuella marken.

En köpeskilling på 450 000 kronor har erbjudits. Av handlingar i ärendet framgår inte hur erbjudandet tagits emot av golfbolaget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons