Annons
Nyheter

Ulricehamnare åtalas för knarkkurirs död

En 52-årig ulricehamnare åtalades i dag för att ha vållat en kvinnlig knarkkurirs död då en kapsel med kokain sprack i hennes mage.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2009

Paret skulle smuggla knark från Columbia, där dödsfallet inträffade. Mannen åtalas vid Göteborgs tingsrätt för grovt vållande till annans död, grovt narkotikabrott och förberedelse till grov narkotikasmuggling.

Hans avsikt var inte att kvinnan skulle dö.

Annons

– Nej, han ville inte alls att hon skulle avlida, tvärtom. Och han hade ju tjänat på om detta inte hade hänt, anser vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Men enligt honom vållade 52-åringen kvinnans död, dels genom att medverka till att hon svalde livsfarliga kapslar, dels genom att säga nej då läkare och ambulanspersonal ville föra den akut kokainförgiftade kvinnan till sjukhus.

bt.se har tidigare berättat om fallet. Paret resten i november 2003 till Colombias huvudstad Bogota. Där skaffade de en större mängd kokain som skulle smugglas till Sverige.

Inför hemresan svalde kvinnan många kapslar, som vardera innehöll tre gram kokain. Men en av dem sprack i hennes mage och dagen därpå dog hon.

Vid obduktionen hittades nio hela kapslar i kroppen.

52-åringen, som hela tiden nekat till anklagelserna, hämtades en morgon i januari i Ulricehamn av polisen. Han anhölls och häktades.

– Jag menar att omständigheterna är så besvärande att vid en samlad bedömning håller jag det för uteslutet att han inte medverkat eller varit införstådd, säger Thomas Ahlstrand.

Då väger han bland annat mannens beteende före och efter händelsen. Under rättegången kommer en expert från tullkriminalen att vittna om hur det brukar gå till vid smuggling med så kallade sväljare.

De senaste åren har 52-åringen haft olika adresser i Ulricehamn. Tidigare har han bland annat bott i Mellansverige.

2001 dömdes han i USA till drygt tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Samma år överfördes han till Sverige, där han fick avtjäna straffet. Han släpptes villkorligt på sensommaren 2002.

I Sverige är han dömd för rattfylleri, misshandel och stöld.

Lennart Granberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons