Annons
Nyheter

Ulricehamn ökade med 47

47 nya ulricehamnare och 99 färre i Tranemo. Det är vad som gällde under 2009.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2010

Ulricehamn hade vid årsskiftet 22 753 invånare. Det är en ökning med 47 personer mot året dessförinnan. Folkökningen kommer sig av överskott både när det gäller födelse- och flyttnettot.

Under året föddes 236 barn, medan antalet dödsfall vara 232, ett plus på fyra personer.

Annons

Antalet inflyttade uppgick till 950 personer, samtidigt som 908 flyttade ut. Det ger en ökning på 42 personer.

Efter en liten justering fastslår Statistiska centralbyrån att ökningen under året var 47 personer.

– Jag är relativt nöjd, säger kommunalrådet Roland Karlsson. Det byggdes inte några nya bostäder att tala om under 2009 jämfört med året före. Nu har vi nybyggen på gång, vilket förhoppningsvis skall göra att fler flyttar in.

– Med tanke på att många ungdomar flyttar till högskoleorter och att det ändå blev plus i befolkningen tycker jag är positivt.

För Tranemo fortsätter kräftgången. Att tappa 99 invånare är ett hårt slag för en liten kommun. Vid årsskiftet hade kommunen 11 622 invånare.

Det blev underskott i såväl födelse- som flyttstatistik. 116 nyfödda blev det under året, och 130 dödsfall, ett minus med 14 personer.

Det största underskottet hamnar inom flyttkolumnerna. 421 personer flyttade in, medan 506 lämnade kommunen. Här uppgick underskottet till 85 personer.

– Det är bekymmersamt, kommenterar kommunalrådet Crister Persson, det är verkligen inga trevliga siffror.

– Vi talar ofta om hur vi skall kunna vända siffrorna, men det är inte lätt. Jag tror att vi måste ha en bättre kollektivtrafik och bättre vägar och framför allt ha attraktiva boenden. Vi har låg arbetslöshet och många bra arbetsgivare, men det gör inte att folk bosätter sig här; de väljer att pendla.

En stor anledning till att kommunen tappar invånare är att allt fler ungdomar väljer att studera på annan ort och när studierna är avslutade blir det naturligt för många att stanna kvar på studieorten.

– Det är positivt i sig, men jag hoppas att de vänder tillbaka när de skaffat familj och barn.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons