Annons
Nyheter

Ulf Svensson inkryssad i fullmäktige

Ulf Svensson går från sista plats på Mp:s lista in i fullmäktige. Lars Holmin (M), Roland Karlsson (C) och Mattias Josefsson (S) är också vinnare när personrösterna räknas.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010
Ulf Svensson gick från Centerpartiet till Miljöpartiet. Hans personvalskampanj belönas med en fullmäktigeplats.
Ulf Svensson gick från Centerpartiet till Miljöpartiet. Hans personvalskampanj belönas med en fullmäktigeplats.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Under gårdagen började räkningen av personrösterna i kommunvalet i Ulricehamns kommun.

När elva av totalt 13 distrikt hade räknats, vid UT:s pressläggning, hade ett antal politiker utkristalliserat sig.

Annons

Vid 21-tiden på fredagskvällen var läget följande:

? Inom Moderaterna är det partiets förstanamn Lars Holmin, som får överlägset flest kryss, 259 stycken.

Trots det starka stödet kommer han inte att ändra sin inställning vad gäller frågan om han vill kandidera till kommunalrådsposten.

– Nej, jag känner att jag bottnat i mitt beslut tidigare i veckan. Samtidigt tror jag det är ganska naturligt att man får många kryss om man står som förstanamn på listan, säger Lars Holmin.

? I Centerpartiet är det nuvarande kommunalrådet Roland Karlsson som med starka 412 kryss toppar partiets lista över personval.

? Summeringen för Folkpartiet visar att Gulli Håkansson samlat flest kryss, 152 stycken. Håkansson är procentuellt starkare inom sitt parti än både Holmin och Karlsson.

? Inom Socialdemokraterna, som är kommunens enskilt största parti, är det partiets förstanamn Mattias Josefsson som toppar med 518 kryss, mest av samtliga kandidater i årets val.

? Ulf Svensson, som inför valet lämnade Centerpartiet för att istället kandidera för Miljöpartiet, samlar flest personkryss hos Mp med 94 kryss. Det räcker till en plats i fullmäktige för Svensson som gör Arne Fransson och Ingemar Basth sällskap i fullmäktige. Ingegerd Borg-Saviharju förlorar därmed sin plats.

Så här fördelar sig personrösterna i valet till kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun. 11 av 13 distrikt är räknade. Timmele/Älmestad och gruppen "I vallokal ej räknade röster" återstår. Enbart partier som tar plats i fullmäktige finns i listan.

Moderaterna

1. Lars Holmin - 259

2. Per Johansson - 96

3. Carljohan Molander - 87

Centerpartiet

1. Roland Karlsson - 412

2. Christer Skoglund - 129

3. Jan-Åke Svenningsson - 78

Folkpartiet

1. Gulli Håkansson - 152

2. Ulrika Geeraedts - 40

3. Lars Borg - 27

Kristdemokraterna

1. Allan Olsson - 54

2. Henrik Lööv - 51

3. Christina Bernevång - 51

Vänsterpartiet

1. Jan-Olof Sundh - 64

2. Marie-Louise Bengtsson - 24

3. Ulla Sundhage - 24

Socialdemokraterna

1. Mattias Josefsson - 518

2. Barbro Westermark - 72

3. Matthias Nordgren - 47

Miljöpartiet

1. Ulf Svensson - 94

2. Arne Fransson - 55

3. Ingemar Basth - 28

Sverigedemokraterna

1. Tommy Larsson - 145

2. Per-Olow Ejderhall - 57

3. Kenneth Zarén - 32

Fotnot: Henrik Lööv (Kd) och Christer Skoglund (C) är när elva distrik är räknade ytterligare två, förutom Ulf Svensson, som tar sig in i fullmäktige genom personval. Det rör sig dock om tiondelar och några kryss åt andra kandidater kan ändra situationen. En kandidat måste få fem procent av partiets kryss och minst 50 kryss totalt för att bli inröstad via personval. UT återkommer med lista på samtliga fullmäktigekandidater efter helgen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons