Annons

UIF skidor tappar toppåkare

Maria Nordström lämnar UIF skidor och går istället till Borås SK. ”Det har varit jättekul i UIF och det gjorde det till ett väldigt svårt beslut att ta, men det känns rätt”, säger Maria Nordström.
längdskidor • Publicerad 19 juni 2018 • Uppdaterad 20 juni 2018
Maria Nordström.
Maria Nordström.Foto: Leif Fjellström

UIF skidor tappar åkaren Maria Nordström, som alltså väljer att åka för Borås SK kommande säsong.

– Vi tycker det är synd att vi tappar en stor åkare. Men det är Marias val och vi kan inte styra var åkarna väljer att ta vägen, säger Johan Falk som är senioransvarig för UIF skidor.

Annons

Maria Nordström har åkt för UIF skidor i fem år och bland mycket annat var hon med och körde hem ett SM-guld i sprintstafett tillsammans med Hanna Falk förra året. Bland meriterna finns också ett brons i stafett i junior-VM, sex guld i junior-SM och tre individuella medaljer i senior-SM. Inför nästa säsong är hon en del i B-landslaget, eller det som kallas Team Bauhaus.

Johan Falk tycker att det är tråkigt att Maria Nordström lämnar UIF.
Johan Falk tycker att det är tråkigt att Maria Nordström lämnar UIF.Foto: Pernilla Rudenwall

Johan Falk säger att han fick beskedet relativt nyligen.

– Hon har sin sambo och sin bror i Borås. Det var kanske oväntat men samtidigt logiskt, säger han.

Maria Nordström bekräftar också att sambon Karl-Johan Westberg och storebror Gustav Nordström spelade stor roll i valet av ny klubb.

– Det känns skönt att ha dem där. Sedan vill Borås satsa på att ha fler tjejer som förebilder, de har många yngre åkare, och för mig känns det väldigt kul om jag får vara en sådan förebild. Det var jag väl i Ulricehamn med, men nu blir det lite mer speciellt när det inte är lika många andra toppåkare, säger hon.

Karl-Johan Westberg och sambon Maria Nordström blir nu klubbkompisar.
Karl-Johan Westberg och sambon Maria Nordström blir nu klubbkompisar.Foto: Malin Henrikson

Maria Nordström kom alltså till UIF skidor 2013 och när hon tittar tillbaka på åren som gulsvart har hon mängder av minnen att ta med sig - men två stycken sticker ut lite extra.

– Det var häftigt när jag och Hanna fick vinna sprintstafetten tillsammans i Umeå, det var ett mål som vi båda hade haft länge. Och sedan tycker jag att det var väldigt mäktigt att åka världscupen i Ulricehamn och särskilt att göra det i Ulricehamnsdräkten. Det var stort, säger Maria Nordström.

Även Hanna Falk plockar fram SM-guldet i sprintstafett som en av höjdpunkterna tillsammans med Maria Nordström, men vill också lyfta fram ett helt annat minne.

– På SM i Örebro 2015 när jag lyckades vinna och kvala in till hemma-VM i Falun och när jag går i mål vänder jag mig om och ser jag Maria ta sin första SM-medalj någonsin som senior, vilket var jättestort för henne. Det kommer jag aldrig glömma.

De dubbla UIF-medaljerna vid sprint-SM i Örebro 2015 är ett av Hanna Falks finaste minnen av Maria Nordströms tid i klubben.
De dubbla UIF-medaljerna vid sprint-SM i Örebro 2015 är ett av Hanna Falks finaste minnen av Maria Nordströms tid i klubben.Foto: Jonas Emtervall

För UIF skidor är det förstås ett avbräck att förlora en av sina bästa åkare. Hanna Falk blir nu en av två damer på seniorsidan, tillsammans med Johanna Hagström.

Annons

– Vi får väl se hur det blir med laget, nu är det jag och Johanna som kan köra stafetter istället. Rent krasst är det ju inte så ofta man tävlar tillsammans för klubben när man är landslagsåkare, så det kommer väl mest vara skillnad de få gångerna. Både jag och Maria bor ju fortfarande här uppe i Falun och är bästa träningskompisar och det kommer inte förändras, säger Hanna Falk.

– Maria Nordström är en stor åkare som bidragit med mycket. Hon har varit ankaret bakom Hanna, tävlat mycket och varit ett ansikte utåt för Ulricehamn. Landslagsåkare föds inte i varje buske så vi får se hur vi gör framöver. Men vi ska försöka bibehålla och hålla damlaget högt framöver, det är en tanke, säger Johan Falk.

Maria Nordström i UIF-dressen under Slottssprinten 2016.
Maria Nordström i UIF-dressen under Slottssprinten 2016.Foto: Jonas Emtervall

Håkan Axelsson är ordförande för Borås SK. Han säger att värvningen av Maria Nordström är ett led i en satsning inför SM på hemmaplan 2021.

– Vi har mycket tjejer men har inte lyckats få dem att fortsätta upp i åldrarna. Då blev det en diskussion om att vi måste försöka hitta en förebild på damsidan. Sedan har detta vuxit fram i diskussioner med Maria, säger han.

Klubben har alltså inga damer på samma nivå som Maria Nordström men Håkan Axelsson tror att man ändå kan erbjuda en bra miljö.

– Nu ska vi göra allt vi kan för att stötta Maria så att hon kan utvecklas ännu mer i sin skidåkning, säger Håkan Axelsson.

Anders RosenbergSkicka e-post
Jakob RomebornSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons