Annons
Nyheter

Tingsholms tjejer tar priset

Ett nobelt pris delas årligen ut till sju framstående elever på Tingsholmsgymnasiet. I år diplomerades enbart tjejer.
Nyheter • Publicerad 13 december 2010
Pristagarna Kristina Helmrot, Emma Sprigg, Kerstin Weiner, Annika Öman och Andrea Nilsson flankeras av rektor Cathrine Berglund och sparbankens vd Lars Karlsson. Elin Wessbo och Frida Alexandersson saknades på prisutdelningen.
Pristagarna Kristina Helmrot, Emma Sprigg, Kerstin Weiner, Annika Öman och Andrea Nilsson flankeras av rektor Cathrine Berglund och sparbankens vd Lars Karlsson. Elin Wessbo och Frida Alexandersson saknades på prisutdelningen.Foto: Henrik Erickson

Tillfällighet eller tecken i tiden? Faktum är i alla fall att sju av de framgångsrikaste eleverna i årskurs tre på Tingsholmsgymnasiet just nu är tjejer.

– Det är en nationell trend att skillnaderna mellan könen ökar i skolan. Det är främst på grundskolan som tjejerna tar över men även på gymnasienivå, säger Tingsholmsgymnasiets försterektor Cathrine Berglund.

Annons

– Frågan är stor och viktig för framtiden. Killarna måste med, fortsätter hon.

Det nobla priset ska ses som en uppmuntran för duktiga elever inom skolans olika områden. De samstämmer med kategorierna för Nobelpriset. I samtliga sju ämneskategorier hade alltså kvinnliga pristagare utsetts som vinnare.

– Att det är stå stor övervikt för tjejerna kan förstås vara lite av en tillfällighet, säger Cathrine Berglund.

Lars Karlsson, vd på Ulricehamns sparbank, sa i sitt inledningsanförande att det lokala priset snart firar tio år.

Ulricehamns sparbank står för prispengarna, 1 500 kronor per pristagare, och det är lärarna på Tingsholmsgymnasiet som utser pristagarna. Prisutdelningen genomfördes på måndagen i samband med det traditionella luciaframträdandet i skolans aula.

Nobelt pris 2010

Kemi: Kristina Helmrot (NV3)

Medicin: Elin Wessbo (OP3)

Ekonomi: Emma Sprigg (FG3)

Litteratur: Kerstin Weiner (NV3)

Fysik: Annica Öman (NS3)

Fred: Andrea Nilsson (SP3)

Kultur: Frida Alexandersson (ES3)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons