Annons
Nyheter

Telia sålde bredbandstelefoni utan att kunna leverera tjänsten

Berit Frändås tecknade avtal för bredbandstelefoni - men Telia kunde inte leverera tjänsten till hennes hus och hon blev utan fungerande telefon.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2013
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

När man ringer till Berit Frändås svarar en burkig mansröst. "Just nu kan du inte nå det önskade numret. Var vänlig försök igen om en liten stund." Så har det låtit sedan den 1 juli i år.

– Telefonen är så död den kan bli, säger Berit.

Annons

Den står i hörnet på Berits skrivbord, en trådlös hemtelefon där linjen till omvärlden inte fungerar. I eluttaget sitter en svart dosa, en "gateway". Sedan den sattes i har telefonen inte fungerat.

– Det var en installatör här och kopplade in allting. Det som gör mig mest ledsen är att de sedan ville få det till mitt fel när jag ringde för att be om hjälp. "Har du gjort si, har du gjort så?". De frågade hur jag hade kopplat sladdarna och bad om massa koder. När jag frågade om de kunde lösa detta svarade de bara "det vet vi inte".

Då skrev Berit till ARN, allmänna reklamationsnämnden. Den 17 juli skickade hon in en anmälan gällande "felaktig information och falsk marknadsföring från Telia."

– Någon jävla ordning får det ju vara! De kan ju inte sälja en vara som de inte kan leverera. Vet inte den ena handen på Telia vad den andra handen gör? säger Berit.

Bengt-Göran Andersson, chef för IT och fibernät på Ulricehamns Energi AB, vet vad felet beror på. UEAB har tidigare handhållit tjänster i sitt fiberkabelnät, men sedan 2011 har de slutat leverera sina egna tjänster och kunderna har istället flyttats till Telia.

Idag står UEAB bara för själva fiberkabeln, medan all annan utrustning kommer från Telia. Överföringen från UEAB:s till Telias utrustning på privatkundsidan påbörjades för 1,5 år sedan och slutfördes i november-december 2012 - för alla utom nio hus i Ulricehamn.

Dessa ligger på Jägargatan 35, Malmgrensgatan 4h, i Åsunda Sjöstad och på Nygatan 9.

– Det är Telia som har velat fram och tillbaka, vilken utrustning man ska använda och så vidare, säger Bengt-Göran Andersson.

När Berit Frändås tecknade ett abonnemang för bredbandstelefoni var det alltså inte möjligt att få tjänsten levererad till hennes adress.

Hans G Larsson är informationsansvarig på Telia och han beskriver det inträffade som en olycklig historia.

Annons

– Nätet är inte klart, men arbetet pågår nu. Olyckligtvis har det tagit lång tid att lösa. De som sitter i vår kundtjänst litar på vårt system, och i systemet har det tyvärr stått att det ska gå att leverera bredbandstelefoni till den här adressen. Det är en ovanlig situation.

På måndag ska överflyttningen av utrustningen påbörjas och arbetet beräknas bli klart i augusti.

– Det är vanligare att kunden kontaktar vår reklamationsavdelning, inte att man hör av sig direkt till ARN. Att behandla en sådan anmälan kan ta tid, uppemot ett halvår, säger Hans G Larsson.

I Berit Frändås anmälan till ARN ställer hon ett skadeståndkrav på 500 kronor per dag. Hans G Larsson på Telia berättar att praxis är att man får 200 kronor efter fem dagar, 500 kronor efter tio dagar och 800 kronor efter femton dagar.

– Sedan gör vi så klart bedömningar från fall till fall, säger Hans G Larsson.

Nu väntar en utredning, och Telia kommer att kontakta Berit. Men efter timmar i telefonkö och veckor utan klara besked tänker Berit inte ge med sig.

– När det gäller skadeståndet kommer jag att stå på mig. Det är skillnad på att inte åtgärda ett fel inom rimlig tid och att sälja en vara som man inte kan leverera, säger Berit.

Agnes Eskilsson

agnes.eskilsson@ut.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons